Jumaat, 22 Januari 2010

Kriteria Utama Saham Pelaburan

Ada empat kriteria utama yang perlu diambil kira dalam pemilihan saham pelaburan.

(a) Kriteria fundamental atau nilai intrinsik saham

Di sini sekurang-kurangnya tiga aspek perlu dikaji dan dipertimbangkan.

(i) Keberuntungan syarikat/pelaburan

Ini ditentukan oleh kadar dividen (dividen yield) dan kadar harga keberuntungan (price earing). Bagi dividen yield, lebih tinggi/hampir kadarnya berbanding dengan kadar bunga pinjaman, lebih baiklah saham pelaburan tersebut. Bagi price earning, lebih rendah kadar lebih baiklah saham tersebut. Di Malaysia, nisbah 20 masih dianggap normal untuk sesetengah indurtri.

(ii) Kebolehan kedudukan kewangan

Ini berkait dengan kadar gearing (leverage). Ini menunjukan nisbah pinjaman berkait dengan modal . Lebih rendah nisbah ini lebih kukuklah saham tersebut. Nisbah melebihi empat merupakan kedudukan yang agak penting bagi perniagaan biasa.

(iii) Aset sokongan bersih(net asset backing)

Ini ialah ukuran nilai intrinsik tulen sesebuah syarikat. Ia mengambil kira aset bersih (selepas menolak liabiliti) dan menanggapnya sebagai nilai perniagaan bersih. Apabila ini dibahagikan dengan bilangan saham dikeluarkan, ia menghasilkan nilai aset bersih per saham. Nilai ini adalah nilai yang paling konservertif saham-saham.

Semakin dekat harga pasaran saham berbanding dengan nilai aset sokongan bersih (net asset backing) , lebih murahlah harga saham.(ini merupakan bargin shares)

Faktor-faktor lain seperti kualiti pengurusan, perkembangan terbaru di dalam syarikat, prestasi masa lepas khususnya untuk lima tahun lepas dan kemungkinan akan berlakunya pengambil alihan (take over), pemilikan (acquisition) atau pengabungan (merger) perlu diambil kira juga dalam penilaian asas fundamental ini.

(iv) Petunjuk-petunjuk ekonomi

Ini ialah ukuran prestasi ekonomi semasa yang boleh digunakan untuk mengukur arah pasaran saham. Bila ekonomi berkembang pada kadar benar, ia pasti akan dibayangkan kemudiannya dalam perkembangan kadar keuntungan di sektor swasta. Ini akan dibayangkan akhirnya dalam bentuk kenaikan harga saham syarikat berkenaan.

Sebaliknya jika ekonomi berkembang pada kadar yang kecil, pasaran saham akan bertumpu pada faktor-faktor kelemahan ekonomi. Ini akan melemahkan sentimen di pasaran. Seterusnya , jika ekonomi mengecut pada kadar yang serius, pasaran saham akhirnya akan mula membayangkan prospek perniagaan yang baik pada masa hadapan. Inilah masa yang baik bagi membeli saham-saham yang murah untuk dipegang sebelum harga mula naik dan melambung.

(c) Petunjuk-petunjuk kewangan

Petunjuk-petunjuk kewangan biasanya dikawal dan dilaporkan oleh Bank Negara Malaysia. Ia berkait dengan kawalan permintaan dan penawaran mata wang dan kemudahan kredit di pasaran. Permintaan ke atas kemudahan kredit adalah petunjuk(signal) yang paling awal/terdahulu. Ramalan tentang kadar base lending yang ditentukan oleh Bank Negara Malaysia akan menentukan permintaan ke atas kemudahan kredit ini. Ini memungkinkan kenaikan harga-harga di pasaran saham disebabkan oleh kenaikan permintaan ke atas saham. Sebaliknya kadar base lending yang naik secara relatif akan menyebabkan turunnya arah harga-harga saham di pasaran saham.

Jadi, apabila Bank Negara Malaysia atau bank-bank utama di Malaysia mengumumkan penurunan kadar base lending atau kadar pinjamannya, ia menunjukan prospek yang baik. Inilah masa yang baik untuk membeli saham-saham sebelum harga mula naik.

Sebaliknya bila pasaran dalam keadaan bullish, biassanya wujud lebihan kredit di pasaran. Ini kan diikuti oleh penggumuman kenaikan kadar base lending oleh Bank Negara Malaysia dan bank-bank utama yang lain. Ini adalah proses mengetatkan kawalan kredit yang akan diikuti oleh pengecutan volum kredit. Ia akan menyebabkan tekanan jualan berlaku di pasaran sehingga jatuhnya harga saham. Jadi sebelum Bank Negara Malaysia kenaikan kadar base lending, apabila kita lihat kearah kadar faedah yang dijangkakan naik, kita bolehlah menjual saham pelaburan kita untuk meraih keuntungan.

(d) Petunjuk-petunjuk psikologi

Sebelum masuk kedalam pasaran saham, bakal pelabur perlulah mengkaji pasaran bagi menentukan sama ada pasaran pada masa tersebut adsalah dalam keadaan ‘kukuh’ atau ‘lemah’ . Ini boleh dilihat dari volum urus niaga dan arah harga-harga pasaran serta Indeks Komposit.

Kemudian, tentukan pula anggaran kuasa beli pelabur-pelabur di pasaran berasaskan pengalaman pada bulan-bulan atau pusingan yang lepas, lemudahan kredit dan volum wang dalam pasaran serta lain-lain petunjuk pelaburan.

Jika pasaran dalam keadaan lemah, tentukan sama ada ptekana jualan telah habis atau belum. Tekanan jualan biasanya diwujudkan oleh pelabur-pelabur kecil yang mudah penik. Ini boleh diperhatikan dari arah penurunan harga dan volum jualan di pasaran. Tentukan sama ada pasaran ini dipengaruhi oleh pelabur-pelabur kecil di pasaran. Ini boleh ditentukan daripada gelagat pasaran yang emosional dan tidak rasional. Faktor-faktor ini adalah seperti harapan yang melambung tentang kemungkinan harga naik berbanding dengan nilai berpadanan dengan saham-saham.

Sebaliknya, harga mungkin turun jauh lebih rendah daripada nilai-nilai saham setara saham-saham ini. Ini juga membayangkan emosi pasaran yang tidak rasional.

Aspek-aspek di atas ini memerlukan seseorang pelabur mengetahui dan menguasai maklumat-maklumat tentang saham dan pasaran saham secara dekat dan lengkap. Ia bukan sahaja terhad kepada maklumat-maklumat kewangan tetapi juga maklumat-maklumat ekonomi, industri, pasaran dan yang pentingnya psikologi pelabur-pelabur. Bakal pelabur perlulah pergi ke pasaran untuk mengukur sentimen pelabur-pelabur kecil ini di firma-firma broker dan di firma-firma pelaburan saham bagi menentukan sentimen pasaran ini sebelum membuat keputusan membeli saham.

2 ulasan:

 1. Xavi Gerad Jude Am. Aiicco Insurans plc wakil. Kami menawarkan pinjaman kepada kadar bayaran balik 3%. Ini (CEO) hubungi kami jika anda berminat alamat e-mel: xavigeradloanfirm@yahoo.com
  Aiicco insurans plc mengambil hanya dibenarkan mendaftar lebih umur 20.
  Pelaburan Pinjaman Peribadi.
  Pinjaman harta Pelaburan.
  Pinjaman penyatuan.
  Pembinaan Pinjaman.
  Pilih satu atau pembayaran-tahun.
  Pilih antara bayaran bulanan dan tahunan di bawah Rancangan.
  Terma pinjaman yang fleksibel.
  Tiada pinjaman sehingga untuk Tahun EUR 5000 8000.000.00.
  Syarikat kami adalah proses yang boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik. Jude GERAD bugün.SR Kami Pelaburan plc: Jawapan hendaklah dihantar Namakan. E-mail: xavigeradloanfirm@yahoo.com

  BalasPadam
 2. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
  $ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
  Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

  BalasPadam