Selasa, 28 Disember 2010

Ekonomi berkembang lebih rendah?

Ekonomi Malaysia secara keseluruhannya dijangka mengalami pertumbuhan pada kadar 5.5 peratus pada tahun depan berbanding jangkaan 7.3 peratus pada tahun ini.
OSK Research berkata, sektor pembuatan dan perkhidmatan diunjur berkembang, masing-masing kepada 6.0 peratus dan 6.8 peratus.Menurutnya kerajaan akan terus memberi fokus dan sokongan kepada sektor swasta untuk memperkukuhkan perbelanjaan pengguna dan mencergaskan pelaburan swasta.Menurut firma itu, langkah itu adalah konsisten dengan jangkaannya sumbangan bersih eksport menyusut tahun depan ekoran permintaan luar negara yang agak lembap.''Dengan unjuran perbelanjaan kerajaan semakin mengetat, ekonomi negara akan bergantung kepada dua enjin pertumbuhan iaitu perbelanjaan domestik dan pelaburan tetap,'' kata firma itu nota penyelidikannya.OSK Research berkata, langkah untuk meningkatkan peranan pelaburan swasta mengekalkan pertumbuhan memandangkan sumbangan daripada perbelanjaan pelanggan domestik mungkin memberi potensi pertumbuhan terhad.Jelas firma penyelidikan itu, untuk mencapai pertumbuhan enam peratus seperti yang disasarkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10, Malaysia memang perlu meningkatkan sumbangan perbelanjaan pelaburan kepada empat peratus mata bersamaan purata 17 hingga 18 peratus bagi pertumbuhan tahun ke tahun.Bagaimanapun, firma itu tidak menolak kerajaan berhadapan dengan kesukaran untuk mengurangkan defisit bajet di bawah tiga peratus dalam Keluaran Dalam Negara Kasar.''Kesukaran ini disebabkan penangguhan pelaksanaan Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST).''Penangguhan ini bermakna tiada perluasan dalam cukai kerajaan pada masa depan,'' ujarnya.Malah, Bajet 2011 turut tidak membincangkan mengenai sebarang perancangan untuk mengurangkan subsidi minyak.OSK Research menjangkakan, purata kadar inflasi negara pada tahun depan berada pada 2.5 peratus.

Minyak wangi buat Jin Muntah


Info yang menarik....

Bau wangi merupakan santapan roh, ianya dapat menyegarkan jiwa, memberi kesegaran rohani dan dapat membangkitkan semangat dalaman seseorang. Bau wangi dikatakan dapat membersihkan otak dan jantung serta setiap organ dalaman tubuh manusia.

Bau-bau wangian mempunyai khasiat dan para malaikat amat menyukainya, manakala syaitan-syaitan amat membencinya, kerana diantara perkara yang disukai syaitan adalah bau yang busuk dan menjijikkan.

Sudah beberapa kali menyapukan minyak wangi dihidung pesakit yang kerasukan ketika rawatan, hasilnya 99% dari mereka akan termuntah, jin yang menganggu akan komplen minyak wangi itu terlalu busuk untuk mereka hidu.

Kerana itulah diantara tanda-tanda mereka yang mengalami masalah gangguan jin, adalah tidak suka pada bau-bau wangian.
Roh yang baik akan menyukai bau yang wangi manakala roh yang jahat akan menyukai bau yang busuk. Setiap roh akan cenderung pada bau yang sesuai dengannya.

Ada riwayat mengatakan Nabi Sulaiman a.s adalah orang yang mula-mula mengetahui sifat-sifat penyembuhan pada herba dan bunga-bungaan. Setiap bunga, pokok dan tumbuh-tumbuhan mempunyai bentuk zahir dan juga rohnya (fizikal dan spiritual). Disinilah timbulnya ilmu aromatherapy, iaitu cara merawat penyakit dengan menggunakan bau-bauan.

Haruman-haruman tersebut dapat dihasilkan dengan beberapa cara seperti menekan bunga sehingga minyak keluar dari kelopaknya atau dengan menyuling air melalui kelopak bunga dan berbagai-bagai cara lagi.

Minyak wangi yang mengandungi alkohol tidak sesuai untuk tujuan rawatan atau membuat ubat. Ini adalah kerana campuran alkohol pada zat bunga itu, akan "membunuh" zat bunga tersebut

Ianya juga boleh digunakan untuk tujuan pelaris dan pemanis. Cuma ianya memerlukan kaedah-kaedah yang khusus dan niat yang baik dari si pemakai. Ini adalah untuk mengelakkan kehadiran jin pendamping.

Sumber : rbf
.

Didalam alam kesufian, minyak wangi digunakan pada setiap peringkat perkembangan perasaan (tingkatan-tingkatan perasaan). Ianya bertujuan untuk mempengaruhi emosi dan pusat-pusat kerohanian. Contohnya seperti minyak cendana, disyorkan apabila hendak melakukan amalan kerohanian yang serius kerana ianya dapat mendiamkan egoisma badan terutamanya berkenaan dengan tenaga batin. Begitu juga dengan minyak bunga ros, ianya dapat membersih dan mempertingkatkan kekuatan fizikal, mental, emosional dan spiritual.

Untuk tujuan rawatan dan membenteng diri dari gangguan jin, minyak wangi boleh dibacakan dengan surah-surah seperti Al-Fatihah, Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas serta ayatul Qursi, atau boleh dibacakan dengan apa juga ayat-ayat al-quran, selawat atau zikir-zikir tertentu.