Makanan yang tidak perlu dimakan:
• Gula – semua jenis
• semua jenis manisan dan coklat (kecuali coklat masakan yang mengandungi minima 70% coklat asli dalam kuantiti yang rendah)
• semua jenis makanan yang mengandungi gula derivatif yang mempunyai akhiran -ose seperti glucose, sucrose, lactose, maltose dan banyak lagi.
• Makanan berkanji seperti pulut, beras (terutama beras siam), gandum, jenis-jenis ubi seperti ubi kentang dan ubi kayu
• Susu rendah lemak atau susu skim, dan susu pekat manis (Susu cair atau susu segar penuh krim dibolehkan dalam kuantiti yang sedikit)
• Yoghurt rendah lemak dan yoghurt berperisa (termasuk susu berperisa)
• Sos cili, sos tomato dan kicap (kecuali kicap jenama Kikkoman kerana jenama ini tidak mengandungi gula)
• Semua jenis minuman dalam botol/tin, sirap dan skuasy
• Buahan dalam tin dan jus buah-buahan (buahan dalam bentuk jus mempunyai kandungan gula lebih tinggi dari buahan segar) kecuali jus yang dicairkan – satu bahagian dicampurkan 4 bahagian air.
Makanan yang sepatutnya dimakan:
• Semua jenis daging – kambing, lembu
• jenis burung – ayam, itik, turkey, puyuh, merpati dsbnya
• Hati, limpa, paru, buah pinggang (mengandungi khasiat vitamin dan mineral yang sesuai untuk tubuh)
• Sosej dan nuget (bagaimanapun awasi senarai bahan dalam produk di pasaran kerana kebanyakan terdapat bahan tambahan yang perlu dielakkan seperti gula dan bijirin)
• Semua jenis lemak binatang – tiada had seperti butter dan minyak sapi. Jangan buang lemak daging dalam masakan.
• Ikan dan makanan laut termasuk yang dikeringkan
• Telur – tiada had termasuk telur asin (kecuali telur “Omega-3″ kerana telur jenis ini telah dihasilkan dari makanan tiruan yang mengandungi hormon tambahan)
• Minyak kelapa, santan, kerisek, butter, minyak sapi, krim dan yoghurt penuh lemak
• Keju kecuali cottage cheese. Pastikan anda dapatkan keju yang vegetarian kerana keju yang tidak dilabel vegetarian adalah tidak halal.
• Herba dan rempah ratus
• Sayur-sayuran dan buah-buahan segar bergantung kandungan karbohidrat
• Tauhu, tempeh dan produk dari soya
Sayur-sayuran yang sesuai
• Lobak merah
• Lobak putih
• Leek
• Labu air
• Labu panjang
• Labu kuning
• Asparagus
• Taugeh (termasuk taugeh kacang hitam, taugeh kacang soya, taugeh kacang hijau)
• Kacang panjang
• Semua jenis Kobis
• Bunga kobis
• Broccoli
• kacang buncis
• Kacang tolo
• Tomato (segar atau dalam tin)
• semua jenis cili
• Lada benggala
• Bayam
• Kangkung
• Kailan
• Semua jenis Sawi
• Semua jenis cendawan
• Dedaun salad
• Dedaun hijau seperti pucuk ubi, pucuk ranti, pucuk labu, pucuk manis
• Semua jenis ulam herba
• Bebawang (seperti bawang besar, bawang putih, bawang merah, daun bawang)
• Kucai
• Petula
• Bendi
• Timun
• Terung
• Kelapa termasuk kelapa parut
• Bangkuang atau sengkuang
• water chestnut
• Celery
• Brussel sprout
Buah-buahan segar yang sesuai
• Epal
• Mangga (tidak lebih dari satu)
• Nanas
• Jambu batu
• Betik
• Peach
• Strawberry
• Blueberry
• limau bali
• limau nipis
• limau kasturi
• Tembikai dan jenis-jenis melon
• Belimbing
• Blackberry
• Raspberry
• Kiwi
• Oren
• Limau mandarin
• Pear dan buah lai
• Laichi
• Avocado
• Durian (tidak lebih dari 2 ulas)
• Rambutan (tidak lebih dari 2 biji)