Isnin, 25 Januari 2010

Kencing Manis: Apa yang sepatutnya dimakan?

Makanan yang tidak perlu dimakan:


• Gula – semua jenis

• semua jenis manisan dan coklat (kecuali coklat masakan yang mengandungi minima 70% coklat asli dalam kuantiti yang rendah)

• semua jenis makanan yang mengandungi gula derivatif yang mempunyai akhiran -ose seperti glucose, sucrose, lactose, maltose dan banyak lagi.

• Makanan berkanji seperti pulut, beras (terutama beras siam), gandum, jenis-jenis ubi seperti ubi kentang dan ubi kayu

• Susu rendah lemak atau susu skim, dan susu pekat manis (Susu cair atau susu segar penuh krim dibolehkan dalam kuantiti yang sedikit)

• Yoghurt rendah lemak dan yoghurt berperisa (termasuk susu berperisa)

• Sos cili, sos tomato dan kicap (kecuali kicap jenama Kikkoman kerana jenama ini tidak mengandungi gula)

• Semua jenis minuman dalam botol/tin, sirap dan skuasy

• Buahan dalam tin dan jus buah-buahan (buahan dalam bentuk jus mempunyai kandungan gula lebih tinggi dari buahan segar) kecuali jus yang dicairkan – satu bahagian dicampurkan 4 bahagian air.

Makanan yang sepatutnya dimakan:

• Semua jenis daging – kambing, lembu

• jenis burung – ayam, itik, turkey, puyuh, merpati dsbnya

• Hati, limpa, paru, buah pinggang (mengandungi khasiat vitamin dan mineral yang sesuai untuk tubuh)

• Sosej dan nuget (bagaimanapun awasi senarai bahan dalam produk di pasaran kerana kebanyakan terdapat bahan tambahan yang perlu dielakkan seperti gula dan bijirin)

• Semua jenis lemak binatang – tiada had seperti butter dan minyak sapi. Jangan buang lemak daging dalam masakan.

• Ikan dan makanan laut termasuk yang dikeringkan

• Telur – tiada had termasuk telur asin (kecuali telur “Omega-3″ kerana telur jenis ini telah dihasilkan dari makanan tiruan yang mengandungi hormon tambahan)

• Minyak kelapa, santan, kerisek, butter, minyak sapi, krim dan yoghurt penuh lemak

• Keju kecuali cottage cheese. Pastikan anda dapatkan keju yang vegetarian kerana keju yang tidak dilabel vegetarian adalah tidak halal.

• Herba dan rempah ratus

• Sayur-sayuran dan buah-buahan segar bergantung kandungan karbohidrat

• Tauhu, tempeh dan produk dari soya

Sayur-sayuran yang sesuai

• Lobak merah

• Lobak putih

• Leek

• Labu air

• Labu panjang

• Labu kuning

• Asparagus

• Taugeh (termasuk taugeh kacang hitam, taugeh kacang soya, taugeh kacang hijau)

• Kacang panjang

• Semua jenis Kobis

• Bunga kobis

• Broccoli

• kacang buncis

• Kacang tolo

• Tomato (segar atau dalam tin)

• semua jenis cili

• Lada benggala

• Bayam

• Kangkung

• Kailan

• Semua jenis Sawi

• Semua jenis cendawan

• Dedaun salad

• Dedaun hijau seperti pucuk ubi, pucuk ranti, pucuk labu, pucuk manis

• Semua jenis ulam herba

• Bebawang (seperti bawang besar, bawang putih, bawang merah, daun bawang)

• Kucai

• Petula

• Bendi

• Timun

• Terung

• Kelapa termasuk kelapa parut

• Bangkuang atau sengkuang

• water chestnut

• Celery

• Brussel sprout

Buah-buahan segar yang sesuai

• Epal

• Mangga (tidak lebih dari satu)

• Nanas

• Jambu batu

• Betik

• Peach

• Strawberry

• Blueberry

• limau bali

• limau nipis

• limau kasturi

• Tembikai dan jenis-jenis melon

• Belimbing

• Blackberry

• Raspberry

• Kiwi

• Oren

• Limau mandarin

• Pear dan buah lai

• Laichi

• Avocado

• Durian (tidak lebih dari 2 ulas)

• Rambutan (tidak lebih dari 2 biji)