Jumaat, 22 Januari 2010

4057 - ASIAPAC

ASIAN PAC HOLDINGS BERHAD


12TH FLOOR MENARA SMI,

NO. 6 LORONG P RAMLEE, KUALA LUMPUR

Tel: (60) 3 2078 1207

Fax: (60) 3 2070 4818

Listing Date: 29.03.1961

Market: MAIN

Sector: PROPERTIES

Par Value: 0.20

Major Industry: Construction

Sub Industry: Miscellaneous Construction

SIC Industry Code: 6531 - Real Estate Agents And Managers

ASIAN PAC HOLDINGS BERHAD is a Malaysian company principally engaged in the holding of securities for investment purposes, provision of management services and trading of building materials. The Company operates in three segments: investment holding, which includes holding of quoted and unquoted shares for capital investment purposes; property investment and development, which includes investment in land and the development of residential and commercial properties, and trading of building materials. During the fiscal year ended March 31, 2008, the Company completed two land acquisitions, which are located in Sri Gombak, Selangor and Wangsa Melawati, Wilayah Persekutuan and proceeded with the development plans. Fortune Avenue, a mixed development project which consists of four blocks of 11-storey shops cum condominiums in Kepong Entrepreneurs’ Park was completed and handed over to the commercial and residential purchasers in August 2007 and September 2007 respectively.

5039 - BANENG

BANENG HOLDINGS BERHAD


SUITE 61B, JALAN 25,

TAMAN MELAKA RAYA, MELAKA

Tel: (60) 6 286 6163

Fax: (60) 6 286 6162

Listing Date: 25.03.2002

IPO Price: 2.100

Market: MAIN

Sector: CONSUMER

Par Value: 1.00

Major Industry: Apparel & Textiles

Sub Industry: Apparel Fabrics

SIC Industry Code: 2399 - Fabricated Textile Products, NEC


BANENG HOLDINGS BERHAD is a Malaysia-based investment holding company. Through its subsidiaries, the Company is principally engaged in the manufacture of fabrics and garments. The Company’s subsidiaries include Baneng Industries Sdn. Bhd., which is engaged in the manufacturing, knitting and dyeing of all types of fabrics, garments and related products; Maxlin Garments Sdn. Bhd., which is engaged in manufacturing of garments; Chenille International Pte Ltd, which is engaged in the trading of garments and provision of agency services, and Seri Azhimu Jaya Garments & Textiles (B) Sdn. Bhd., which is involved in the manufacture of apparels, textiles and garments. Baneng Holdings Bhd’s indirect subsidiaries include Baneng Trading Sdn. Bhd. and Baneng Lesotho (Proprietary) Ltd. On September 24, 2007, the Company acquired Herizen Investments Pte Ltd.8893 - MKLAND

MK LAND HOLDINGS BERHAD


NO 19, JALAN PJU 8/5H, PERDANA BUSINESS CENTRE,

BANDAR DAMANSARA PERDANA, PETALING JAYA

Tel: (60) 3 7726 8866

Fax: (60) 3 7726 4430

Listing Date: 27.08.1999

Market: MAINBOARD

Sector: PROPERTIES

Par Value: 1.00

Major Industry: Financial

Sub Industry: Land And Real Estate

SIC Industry Code: 2023 - Dry, Condensed And Evaporated Dairy Products

Formerly known as:

PERFECT FOOD INDUSTRIES BERHAD

MK LAND HOLDINGS BERHAD is a Malaysia-based company engaged in investment holding and the provision of management services. The Company, along with its subsidiaries, operates in four segments: property development and related activities, which is engaged in the development of residential and commercial properties, and the maintenance of properties; leisure, which is engaged in the operation of hotels, golf course, resorts and a water theme park, investment holding, which includes investment in subsidiaries and property investment, and educational, which includes provision of educational services. The Company’s wholly owned subsidiaries include BML Management Sdn. Bhd., Bukit Merah Resort Sdn. Bhd., Centralpolitan Development Sdn. Bhd., Dominant Star Sdn. Bhd., Golden Precinct Sdn. Bhd., Medan Prestasi Sdn. Bhd., Melur Unggul Sdn. Bhd., M K Development Sdn. Bhd., M K Land Resources Sdn. Bhd., M K Land Ventures Sdn. Bhd. and Paramoden Sdn. Bhd.

6769 - KELADI

KELADI MAJU BERHAD


NO 8, 3RD FLOOR, JALAN SEGAMBUT,

KUALA LUMPUR

Tel: (60) 3 4043 9266

Fax: (60) 3 4043 6750

Listing Date: 28.05.1997

Market: MAIN

Sector: PROPERTIES

Par Value: 0.10

Major Industry: Construction

Sub Industry: Home Builders

SIC Industry Code: 6552 - Land Subdividers and Developers, Except Cementeries

KELADI MAJU BERHAD is a property development and investment holding company. It operates in three business segments. The property development segment is engaged in the development of residential and commercial properties. The cultivation of oil palm segment is engaged in the cultivation and sale of oil palm fruits. The others segment is engaged in investment holding. The Company’s wholly owned subsidiaries include Keladi Kulim Sdn. Bhd., Keladi Land Sdn. Bhd., Ikam Maju Sdn. Bhd., Perlis Resins and Chemicals Sdn. Bhd., Bunga Raya Inn Sdn. Bhd. and Kekalasia (M) Sdn. Bhd.

Bisul

Walaupun kebanyakan masalah kulit tidak membahayakan nyawa tetapi ia boleh mendatangkan rasa tidak selesa dan mengganggu emosi pesakit. Lebih-lebih lagi jika keadaan itu berinflamasi seperti bisul dan karbunkel – ketulan sakit dan bernanah yang terbentuk di bawah kulit apabila bakteria menjangkiti satu atau lebih folikel rambut anda.

Bisul selalunya bermula dengan ketulan merah yang bengkak, berisi nanah, membesar dan menjadi lebih sakit sehinggalah ia pecah dan nanah mengalir keluar. Walaupun bisul akan hilang selepas beberapa hari, kebanyakannya mengambil masa selama dua minggu untuk benar-benar sembuh.

Menurutnya, bisul boleh timbul di mana-mana bahagian tubuh tetapi kerap muncul di muka, leher, ketiak, punggung atau paha – kawasan tubuh yang mempunyai rambut dan kerap berpeluh serta bergesel. Kadangkala, bisul boleh terjadi di dalam kelompok yang dikenali sebagai karbunkel.

Walaupun sesiapa sahaja boleh menghidap jangkitan yang menyakitkan ini, mereka yang mempunyai diabetes, sistem imun tertekan, akne/jerawat atau lain-lain masalah kulit lebih berisiko tinggi. Selalunya, pesakit boleh menjaga seketul bisul di rumah sahaja tetapi anda dinasihatkan tidak memicitnya kerana ia akan merebakkan jangkitan. Antibiotik atau penyaliran surgikal diperlukan untuk membuang jangkitan itu.

Simptom-simptom

Bisul selalunya timbul seperti ketulan menyakitkan yang berwarna merah jambu atau merah dengan saiz lebih kurang setengah inci diameter. Kulit di sekelilingnya juga akan kelihatan merah dan bengkak. Dalam masa 24 jam, ketulan ini akan berisi nanah. Ia akan membesar dan menjadi lebih sakit selama lima hingga tujuh hari, kadangkala mencecah saiz bola golf sebelum hujung yang berwarna putih kekuningan akhirnya pecah. Bisul selalunya akan hilang dalam masa dua minggu. Bisul kecil selalunya pulih tanpa meninggalkan parut tetapi bisul besar mungkin akan meninggalkan tanda di kulit.

Karbunkel merupakan satu kelompok bisul yang berlaku di bahagian belakang leher, bahu atau paha lebih-lebih lagi di kalangan lelaki dewasa. Ia menyebabkan jangkitan yang lebih dalam dan teruk daripada bisul tunggal. Ia juga berkembang dan sembuh dengan lebih perlahan serta meninggalkan parut. Seseorang itu akan mengalami demam panas apabila karbunkel berlaku.

Punca-Punca

Bisul selalunya terjadi apabila satu atau lebih daripada folikel rambut – injap berbentuk tiub dari mana rambut tumbuh – dijangkiti bakteria stafilokokus aureus.

Bakteria-bakteria ini selalunya berada pada kulit dan kadangkala laluan kerongkong dan nasal/hidung, yang bertanggungjawab untuk beberapa jenis penyakit serius termasuklah pneumonia, meningitis, jangkitan trek urinari dan infeksi endokartitis di lapisan jantung.

Ia juga merupakan punca utama jangkitan penyakit yang didapati daripada hospital dan makanan. Bakteria stafilokokus yang menyebabkan bisul lazimnya masuk melalui luka, kesan cakaran atau lain-lain pecahan di kulit anda.

Sebaik ini terjadi, sel-sel darah putih khas, neutrofil akan ‘meluru’ ke kawasan tersebut untuk melawan jangkitan, menyebabkan inflamasi dan nanah terbentuk – satu campuran sel-sel darah putih lama, bakteria dan sel-sel kulit yang mati.

Faktor-Faktor Risiko

Walaupun sesiapa sahaja termasuk mereka yang kelihatan sihat boleh dijangkiti bisul atau karbunkel, faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko anda:

Jika anda mempunyai kesihatan yang lemah, ia bertambah sukar untuk sistem imun anda melawan jangkitan.

Diabetes menyukarkan tubuh melawan jangkitan. Malah, bisul yang sering timbul semula kadangkala menunjukkan tanda-tanda diabetes, lebih-lebih lagi di kalangan mereka yang berusia lebih 40 tahun.

Pakaian yang ketat atau melecetkan. Iritasi yang timbul daripada pakaian yang ketat akan menyebabkan kulit pecah dan bakteria lebih senang memasuki tubuh.

Keadaan kulit yang lain. Disebabkan ia merosakkan lapisan kulit anda, masalah kulit seperti akne dan dermatitis menjadikan anda lebih senang dijangkiti bisul dan karbunkel.Ubat-ubatan sistem imun yang tertekan. Penggunaan jangka panjang kortikosteroid seperti prednisone atau ubat-ubat lain yang akan menekan sistem imun anda yang boleh meningkatkan risiko terkena jangkitan bisul atau karbunkel ini.

Bila Perlu Mendapatkan Rawatan Perubatan

Selalunya, anda boleh menjaga seketul bisul dengan sendiri. Tetapi anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor jika bisul itu timbul di muka, tulang belakang atau jika anda mempunyai:

Bisul yang bertambah teruk dengan cepat atau amat menyakitkan

Bisul yang besar dan tidak sembuh dalam masa dua minggu atau diiringi demam panas

Bisul yang kerap timbul

Terdapat garisan merah daripada bisul anda, yang merupakan tanda jangkitan telah memasuki salur darah anda

Keadaan yang menekan sistem imun anda, seperti transplan organ atau jangkitan HIV. Kanak-kanak dan orang dewasa yang mempunyai satu atau lebih bisul dinasihatkan untuk mendapatkan penjagaan perubatan.

Penyaringan Dan Diagnosis

Para doktor selalunya akan mendiagnosis bisul hanya dengan melihat kulit anda, tetapi kadangkala mereka akan mengambil sampel nanah untuk memeriksa jenis bakteria. Jika mempunyai jangkitan berulang, anda dikehendaki menjalani ujian untuk diabetes atau lain-lain penyakit yang boleh melemahkan sistem imun anda.

Rawatan

Doktor mungkin akan mengeluarkan nanah daripada bisul yang besar atau karbunkel dengan membuat insisi/torehan kecil di hujungnya. Ini akan mengurangkan rasa sakit, mempercepatkan penyembuhan dan membantu mengurangkan parut. Jangkitan yang dalam tidak boleh dihilangkan secara keseluruhannya. Ia akan ditutup dengan kain kasa yang telah disteril agar nanah boleh terus dikeluarkan. Kadangkala, doktor akan menetapkan antibiotik untuk membantu menyembuhkan jangkitan yang teruk atau berulangkali.

Pencegahan

Bersihkan luka-luka dan geseran kecil dengan sabun serta air dan sapukan ubat yang boleh didapati di kaunter farmasi.

Pakaian ketat mungkin nampak anggun tetapi pastikan ia tidak melecetkan kulit anda.

Pilihlah bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran serta sejumlah kecil protein tidak berlemak. Elakkan makanan berlemak atau bergula.

Tip Penjagaan Sendiri

Bubuh satu sudu teh garam ke satu suku gelen air mendidih dan sejukkannya pada suhu bilik. Tuam kain yang direndam ke dalam air suam bergaram tersebut ke kawasan dijangkiti lebih kurang 30 minit, setiap beberapa jam. Ini akan membantu memecahkan bisul dan mengalirkan nanah keluar lebih cepat.

Basuh perlahan-lahan bisul anda dua kali sehari. Kemudian, sapukan antibiotik yang boleh didapati di kaunter farmasi. Kemudian, tutup dengan pembalut.

Elakkan memicit atau memecahkan bisul kerana ini boleh merebakkan jangkitan.

Basuh tangan anda dengan bersih selepas merawat bisul. Basuh pakaian, tuala atau apa-apa kain yang terkena kawasan yang dijangkiti.

Rawatan Alternatif

Minyak tea-tree. Minyak asas ini telah digunakan untuk berkurun lamanya sebagai antiseptik, antibiotik dan agen antifungi. Sapukan minyak tersebut ke bisul anda beberapa kali sehari. Minyak ini boleh menyebabkan tindakbalas alahan. Berhenti jika masalah timbul.

Ubat homeopati. Ubat homeopati untuk bisul termasuklah belladonna, hepar sulfuris dan silica.

Herba. Teh herba seperti dandelion dan red clover dipercayai boleh membantu merawat jangkitan bakteria. Ubat salap lain yang mengandungi marshmallow atau elm yang licin boleh melegakan keradangan.

Sumber Maklumat: Mingguan Malaysia (4 Februari 2007)

6888 - AXIATA

Kuala Lumpur, November 30, 2009 – Axiata Group Berhad, (formerly known as TM International Berhad) (“Axiata”), today announced its unaudited results for the third quarter of 2009. 2009 strategies were diligently executed with strong revenue growth, through a sharp increase in subscribers, whilst profits improved due to cost management programmes. This not only led to another excellent quarter, but also an accelerated performance for the Group.


YEAR TO DATE RESULTS

Continued execution of strategies across the Group saw revenue up 5% year-on-year (YoY) to RM 9.4 billion. This was primarily led by the continued strong performances of Celcom (Malaysia) Bhd (Celcom) and PT Excelcomindo Pratama Tbk. (XL) recording a YoY revenue growth of 12% and 7% respectively on the back of higher subscriber additions and usage. Subscriber net additions for the Group were 25.3 million. Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation (EBITDA) was stable, up by 0.2% in the same period, to RM 3.6 billion.

Year to date (YTD) PATAMI (Profit after Taxation and Minority Interests) was RM 1.1 billion up 8% YoY. On a normalized basis, PATAMI marginally decreased by 3%, excluding the higher forex gains in 2009 and finance costs related to the Idea acquisition and TM loan.

QUARTERLY RESULTS

On a quarterly basis, Group performance reflected an overall improvement in 3Q09. Axiata saw a revenue growth of 7% quarter-on-quarter (QoQ), driven by continued operational improvements by all key OpCos. EBITDA improved by 5%, in the same period driven by positive contributions from Celcom, XL and Dialog.

Although margin improved in the quarter for almost all OpCos, resulting from cost management plans, Group EBITDA margin dipped by 0.6 percentage points from lower margin from Axiata (Bangladesh) Limited (AxB). This was due to an aggressive acquisition campaign, in AxB, which saw an additional 1.7 million new subscribers.

On a normalised basis, stripping out one off costs and forex, PATAMI improved by 35% QoQ to RM430 million. Actual PATAMI dipped slightly by 4% lower due to the lower contributions from AxB in 3Q09 compared to 2Q09.

The quarter also saw strengthened capital structure with the Group’s balance sheet further deleveraged, and regional subscribers surpassing the 100 million mark.


CONTINUED PROGRESS BY CELCOM AND XL


Malaysia

Celcom continues to gain traction with an unprecedented 14th consecutive quarter of growth. Despite intense competition, revenue grew strongly by 4% and EBITDA by 5% QoQ. The quarter saw Celcom recording the highest ever quarterly PATAMI, with double digit growth of 10% QoQ to RM404 million.

The strong performance on all fronts were driven primarily by aggressive promotional campaigns for the festive season which saw subscribers grow by 5% to surpass the 10 million mark. The promotions also saw prepaid daily recharge hit an all time high in September 09. Net additions in the period were 444 thousand. In tandem, mobile broadband subscribers reached 475 thousand, cementing Celcom’s leadership of the segment.


On a YoY basis both revenue and EBITDA were up by a strong 12% and 10% respectively. Impressive growth was also seen in PATAMI up 18% in the same period.


Indonesia

After a refining the strategy early this year to focus on yield, XL saw yet another strong quarterly performance. Revenue was up 8% QoQ to IDR 3.6 trillion, driven by the focus on improving subscriber quality, which saw a 19% increase in non-voice revenue. EBITDA also grew by 15% QoQ through further focus on cost management.

On a yearly basis revenue was up 7%, and EBITDA by 3%. YTD EBITDA margin was 43% and would have been 47% if not for the strategy to lease rather then build new sites. Similarly, improved operating performance and forex gains saw PATAMI improving by 35% to IDR 1.2 trillion.

XL also turned Free Cash Flow positive YTD, from healthy cash flow generation combined with prudent capex spending.


The planned Rights Issue for IDR 2.8 trillion will allow XL to reduce its financing costs, improve its capital structure and ultimately provide the company the balance sheet strength to continue investing for growth.

IMPROVED PERFORMANCE AMIDST CONTINUED CHALLENGES AND SHORT TERM MARGIN PRESSURE FROM ACQUISITION DRIVE


Sri Lanka


The Group’s Sri Lankan operations Dialog Group (Dialog) consolidated its positive performance trend of recent quarters, with improved margin and profitability seen in the quarter through aggressive de-scaling of operating cost structure. Revenue was up 2% QoQ mainly from improvements in the mobile business and EBITDA up 27% in the same period.

Similarly PATAMI increased by 94% QoQ in tandem with the aggressive cost reduction strategies. Mobile subscribers also increased by 6% QoQ, despite heightened price competition across the sector.

On a YoY basis revenue decreased by 5% on the backdrop of tariff reductions across the sector and PATAMI was down by more than 100% which included a SLR6 billion network modernization charge. Subscribers however, increased by 27% YoY.


Bangladesh

In Bangladesh, Axiata (Bangladesh) Limited (AxB) saw a significant 18% rise in subscribers QoQ. AxB also saw continued revenue growth in the period of 7%, representing the highest quarterly revenue achieved. EBITDA declined QoQ due to higher subscriber acquisition costs during the quarter and the lifting of the one-off exercise in passing SIM tax to customers introduced in 2Q09. Correspondingly, the quarter recorded a loss of BDT 472 million.

On a YoY basis AxB did see improved performance in all key line performance with revenue up 30% and EBITDA growing by 33%. AxB YTD also remained profitable at BDT147 million, a rise of over 100% YoY.

The aggressive marketing strategy in 3Q09 will be tempered with more prudent acquisition efforts and a retention strategy moving forward into 4Q09. Alongside this, there will be a continued focus on distribution and services whilst increasing brand presence. Cost optimization will also be a priority including infrastructure sharing efforts.


CHALLENGES AT REGIONAL AFFILIATES

India

The quarter saw Idea contributing RM26 million to Group profits despite a challenging quarter. The quarter saw increasing price pressures in the market with competition expected to intensify further. Despite this, Idea is prepared for the challenge with a disciplined and measured approach on entering new service areas.

COMMENTARY

Axiata Chairman, Tan Sri Dato’ Azman Hj. Mokhtar said “We are heartened to see Axiata’s Malaysian flagship Celcom maintaining top line growth despite a saturated market. Alongside this, regional assets outside of Malaysia continue to show good growth, now contributing 51% to the Group revenue. This emphasises the growing importance of Axiata’s regional portfolio and its compelling exposure to fast growing mobile markets in Asia with Malaysia as a continuing strong anchor”.

Dato’ Sri Jamaludin Ibrahim, President and Group Chief Executive Officer of Axiata added “We are very pleased with this quarter’s all round performance in all major OpCos. We are especially pleased with the underlying performance and trends, a consolidation of the positive trend set in the previous quarters. The continued strong results of Celcom and XL in particular reflects the success of the Group’s concerted focus on targeted revenue growth and cost management and the Group’s ability to adapt in an increasingly competitive operating landscape. There is still much room for improvement in Dialog but we are pleased with the significant progress in operating performance, now seen in three consecutive quarters.”


Moving Forward

The Group has seen an acceleration of performance on the back of increased focus on operations and diligent execution of strategies across all operating companies. This has been further aided by the steady rebound seen in regional economies the Group operates in. That said, volatility and increasing competition still remains an issue.

“For the rest of the year, the Group will continue to focus on revenue growth but with a prudent approach, emphasising cost management. The results seen in the last few quarters have lent credence to the benefits of such a strategy. Despite the uncertain environment, we are confident about our prospects for the rest of the year and of exceeding our full year targets based on the three quarters of growth we have steadily and consistently achieved”, concluded Dato’ Sri Jamaludin Ibrahim.

About Axiata

Axiata is one of the largest Asian telecommunication companies, focused on high growth low penetration emerging markets. Axiata has controlling interests in mobile operators in Malaysia, Indonesia, Sri Lanka, Bangladesh and Cambodia with significant strategic stakes in India, Singapore and Iran. India and Indonesia are amongst the fastest growing markets in the world. In addition, the Malaysian-grown holding company has stakes in non-mobile telecommunication operations in Thailand and Pakistan.

The Group’s mobile subsidiaries and associates operate under the brand name ‘Celcom’ in Malaysia, ‘XL’ in Indonesia, ‘Dialog’ in Sri Lanka, ‘AKTEL’ in Bangladesh, ‘HELLO’ in Cambodia, ‘Idea’ in India, ‘M1’ in Singapore and ‘MTCE’ in Iran (Esfahan).

The Group, including its subsidiaries and associates, has over 100 million mobile subscribers in Asia. The Group revenue for 2008 was RM11.3 billion. The Group provides employment to over 25,000 people across Asia. Axiata’s vision is to be a regional champion by 2015 by piecing together the best throughout the region in connectivity, technology and people, uniting them towards a single goal: Advancing Asia.

Axiata was awarded the Frost & Sullivan 2009 Asia Pacific ICT Award for Best Telecom Group.

0039 - ASIAEP

ASIAEP BERHAD


18 & 20, JALAN TK 2/1C, TAMAN KINRARA, SEKSYEN 2,

PUCHONG, SELANGOR DARUL EHSAN

Tel: (60) 3 8075 6213

Fax: (60) 3 8070 5668

Listing Date: 16.01.2004


IPO Price: 0.300

Market: ACE

Sector: TECHNOLOGY

Par Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Systems & Subsystems

SIC Industry Code: 7371 - Custom Computer Programming Services


ASIAEP BERHAD is engaged in providing e-commerce solutions and developing an e-market place for both local and international enterprises. The Company offers solutions ranging from eMarketplace services, eBusiness solutions and trainings, enterprise resource planning (ERP), eBranding, Web services and mobile application for a range of industries. asiaEP eMarketplace http://www.asiaEP.com is a business to business portal or eMarketplace. The eMarketplace works as a platform for distributor, wholesaler, exporters and small to medium enterprises to find new buyers and sellers from Malaysia, Asian region and to the international trade community. The site offers a variety of products, including automotive parts and components, medical and health, bio-chemical products, furniture, consumer electronics, hardware and metal, textiles, jewelry and gems, footwear, office supplies and business services. In September 2008, it announced the dissolution of its wholly owned subsidiary, AsiaEP China Co. Ltd.

0018 - OMEDIA

ORIENTED MEDIA GROUP BERHAD


BLOCK B-59, LEVEL 2, TAMAN SRI SARAWAK MALL,

JALAN TUNKU ABDUL RAHMAN, KUCHING, SARAWAK

Tel: (60) 82 428 626

Fax: (60) 82 423 626

Listing Date: 28.01.2003

IPO Price: 0.300

Market: ACE

Sector: TECHNOLOGYPar Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Miscellaneous Electronics

SIC Industry Code: 7379 - Computer Related Services, NEC


Formerly known as:

PORTRADE DOTCOM BERHAD

ORIENTED MEDIA GROUP BERHAD, formerly Portrade Dotcom Berhad, is engaged in investment holding and provision of information technology-related products and services. The Company’s subsidiaries include Trillium Solutions Sdn. Bhd., which provides information technology-related products and services for co-operatives and other industries; Portrade International Sdn. Bhd., which is engaged in provision of management and information technology products and the services, Portrade Assets Sdn. Bhd., which is engaged in investment holding, and Portrade Philippines Inc., which is engaged in provision of information technology-related products and services in the Philippines. In April 2008, it acquired Wired Outpost Sdn Bhd. On April 21, 2008, it acquired 60% interest in Oriented Media Holdings Limited. In June 2008, it acquired Oriented Games Pte Ltd. In November 2008, it announced the acquisition of Oriented Media Ventures Sdn Bhd. In January 2009, it acquired Oriented Games Sdn Bhd.

EXTOL

EXTOL MSC BERHAD


LEVEL 14, UPTOWN 1, NO. 1, JALAN SS21-58,

DAMANSARA UPTOWN, PETALING JAYA, SELANGOR

Tel: (60) 3 7725 2888

Fax: (60) 3 7725 7791


Listing Date: 20.03.2006

IPO Price: 0.300

Market: ACE

Sector: TECHNOLOGYPar Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Systems & Subsystems

SIC Industry Code: 7371 - Custom Computer Programming Services


EXTOL MSC BERHAD is a Malaysia-based company engaged in investment holding and the provision of management services to its subsidiaries. The Company's subsidiaries include CAB Cakaran Sdn. Bhd., which is engaged in the breeding of broiler chicken, processing and marketing of chicken, and the trading of broiler chicken, poultry feeds and other farm consumables; HK Foods (M) Sdn. Bhd., which is engaged in the processing, exporting, wholesaling and distributing of frozen marine products; Kyros International Sdn. Bhd., which is engaged in the investment holding and fast food franchising business; Likes Marketing Sdn. Bhd., which is engaged in the distributing and marketing of food products, and N.T. Huat Kee Fisheries Sdn. Bhd., which is engaged in the processing of fresh and frozen fishes, prawns and other marine products and distribution of marine products.ASIABIO

ASIA BIOENERGY TECHNOLOGIES BERHAD


13A06 Lobby 1, Block A, Damansara Intan

No 1, Jalan SS20/27, Petaling Jaya

+ 603-7726 0668

+ 603-7725 0668Listing Date: 12.12.2008


IPO Price: 0.43

Market: ACE

Sector: TRADING/SERVICESPar Value: 0.10

SIC Industry Code: 2076 - Vegetable Oil Mills, NEC


ASIA BIOENERGY TECHNOLOGIES BERHAD is a Malaysia-based holding company. The principal activity of the Company is a technology incubator. Its wholly owned subsidiary, Asia Bioenergy Research Sdn Bhd (ABR), is engaged in research and stratergy advisory. On August 29, 2008, the Company completed the acquisition of ABR. The subsidiary companies of ABR are ALC Management Sdn Bhd, which is a corporate service provider, and STSB Technology Sdn Bhd, which is engaged in programmable logic controller (PLC), enterprise resource planning (ERP) systems and e-learning products and training provider. ABR’s associated companies are Grand Inizo Sdn Bhd, which is a technology provider for Biodiesel and oleochemical plants, and Eco-Sponge Sdn Bhd, which is a producer of a blend of compound used in Biodiesel plants as absorbent/filtration.

PATIMAS

PATIMAS COMPUTERS BERHAD


LEVEL 7 SETIA 1, 15 LORONG DUNGUN,

DAMANSARA HEIGHTS, KUALA LUMPUR

Tel: (60) 3 2095 7188

Fax: (60) 3 2095 0988

Listing Date: 23.12.1997

Market: MAIN

Sector: TECHNOLOGYPar Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Systems & Subsystems

SIC Industry Code: 7379 - Computer Related Services, NEC


PATIMAS COMPUTERS BERHAD is principally engaged in investment holding, provision of management services and provision of computer equipment rental. The Company, through its subsidiaries, is engaged in the development and sale of computer related products and provision of computer related services that are predominantly carried out in Malaysia. Its subsidiaries include Patimas Services Sdn Bhd, which is engaged in the distribution of computer hardware, software and other related products and provides software solution, Patimas Computer Systems Sdn Bhd, which is engaged in installing and assembling computer hardware and software, SED Technology Sdn Bhd, which is engaged in the distribution of computer related products and services, and Patimas Education Centre Sdn Bhd, which is engage din the development and sales of software for the manufacturing industry.

TIMECOM

TIME DOTCOM BERHAD


LEVEL 1, WISMA TIME, 249, JALAN TUN RAZAK,

KUALA LUMPUR

Tel: (60) 3 2720 8000

Fax: (60) 3 2720 3743


Listing Date: 12.03.2001

IPO Price: 3.300

Market: MAIN

Sector: INFRASTRUCTURE

Par Value: 1.00

Major Industry: Utilities

Sub Industry: Telecommunications

SIC Industry Code: 4899 - Communication Services, Nec


TIME DOTCOM BERHAD is an investment holding company engaged in the provision of management and marketing/promotional services, and retailing of telecommunications products. The Company operates in two segments. In the business segment, it provides managed services, corporate/government solutions, wholesale and carrier services, fixed-line services (data), broadband and Internet. In the consumer segment, it provides fixed-line services (voice), Internet, broadband and payphone. Its wholly owned subsidiaries include TT dotCom Sdn Bhd, which provides voice, data, video and image communication services through domestic and international networks; TIME Reach Sdn Bhd, engaged in the provision of public payphone services; TIME dotNet Berhad, engaged in the provision and marketing of Internet services, Hakikat Pasti Sdn Bhd, which is an investment holding company, and TIMESat Sdn Bhd, which is engaged in the provision of telecommunication facilities and services using satellite and microwave.DISTECH ; 0063

DIS TECHNOLOGY HOLDINGS BERHAD


58-A Jalan Cantonment

Penang, 10250

MYS +60-4-2261852 (Phone)

Listing Date: 16.12.2004

IPO Price: 0.350

Market: ACE

Sector: TECHNOLOGYPar Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Systems & Subsystems

SIC Industry Code: 6719 - Holding Companies, NEC

DIS TECHNOLOGY HOLDINGS BERHAD is a Malaysia-based company that is principally engaged in investment holding and research and development activities. The Company’s wholly owned subsidiaries include Digital Integrated System Sdn Bhd, which is engaged in the development and supply of information technology products; Modern Solution Sdn. Bhd., which is engaged in the Internet online and offline business dealing in information technology products and computer online games, and DIS Technology (Hong Kong) Limited, which is engaged in the trading of electronics products.

MTONE

MANGOTONE GROUP BERHAD


312, 3rd Floor, Block C, Kelana Square,

17 Jalan SS7/26, 47301 Petaling Jaya,

Selangor Darul EhsanTelephone no: 03-78031126

Facsimile no: 03-78061387

Listing On: 19.12.2003

IPO Price: 0.450

Market: ACE

Sector: TECHNOLOGYPar Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Miscellaneous Electronics

SIC Industry Code: 5045 - Computers, Peripherals, And Software


Formerly known as:

FTEC RESOURCES BERHAD

TECASIA GROUP BERHAD

MANGOTONE GROUP BERHAD, formerly FTEC Resources Berhad, is a developer, manufacturer, marketer and distributor of computer hardware, software, information technology (IT) systems and digital surveillance security systems. The Company's IT-focused product range includes desktop computers, notebooks, digital surveillance security systems, and related accessories, which are marketed through its TecAsia Information Communication Technology concept stores, as well as through its network of distributors in IT centres and retail chain stores. In Malaysia, the Company is engaged in the manufacturing and marketing of computer and IT systems, research and development of application software, server, security and surveillance appliances, managing of Internet cafe and investment holding. In the Republic of South Korea, it is engaged in consulting, publishing and development of online computer games.

NTPM

NTPM Holdings Bhd - Company Profile Snapshot


Company Profile: NTPM Holdings Bhd

Ticker: NTPM

Exchanges: KUL

2009 Sales: 358,560,000

Major Industry: Paper

Sub Industry: Miscellaneous Paper

Country: MALAYSIA

Employees: 1606Business Description

NTPM Holdings Bhd. The Group's principal activity is manufacturing paper products, such as toilet rolls, tissues, serviette and personal care products, such as sanitary products. It distributes its products under the brand names of Premier, Royal Gold, Cutie, Intimate, Diapex and Premier Cotton. It is also involved in trading of paper, cotton, diapers and sanitary products, as well as providing management services and operating as an investment holding company. Operations are carried out in Malaysia, Singapore, Thailand, Hong Kong, Brunei, the Philippines, Africa, Australia, New Zealand and the United States of America.

TEJARI

Tejari Technologies Berhad was incorporated on 25 January 2005 as a private limited company in Malaysia and was subsequently converted to a public company on 21 November 2005. The company is now listed on the MESDAQ market of Bursa Malaysia.

Tejari Technologies Berhad is an investment holding company. It has four fully owned subsidiaries. The four subsidiaries are:

Tejari Sdn. Bhd.

Tejari Hoseal Solutions Sdn. Bhd.

Tejari Controls Sdn. Bhd.

Tejari Controls (JB) Sdn. Bhd.

The history of the Group can be traced back to 1986 with the commencement of business of Tejari Sdn. Bhd., which was essentially involved in providing, retailing and trading of hydraulic parts and components. Since its inception, Tejari Sdn. Bhd. has advanced itself up the value chain by transforming from a trading company to a one stop solutions provider in the field of hydraulic automation design and equipment engineering. Today our products are widely used in industrial automation across multiple major industries and our customer base is made up of companies in the steel, palm oil, wood-based, automotive, sea and airports, logistic, semiconductor, construction, marine and chemical industries.


The Group is a hydraulic system specialist with its principally activities as below:

Design, manufacturing and marketing of industrial and mobile hydraulic equipment

Distribution and value added reseller of hydraulic parts and components

Service and Repair

Project Management

The Group focus on providing solutions for industrial and mobile hydraulic equipment. Backed by its fully in-house engineering team and modern manufacturing facilities, time to market, quality and performance of our solutions are guaranteed.

Currently the Group is headquartered in Penang, Malaysia and with its manufacturing facilities located in Juru Industrial Estate, Butterworth, Penang. It has branches in Ipoh, Petaling Jaya and Johore Baru.

5037: COMPUGATES/COMPUGT

COMPUGATES HOLDINGS BERHAD


C15-1, LEVEL 15 TOWER C, MEGAN AVENUE II,

12, JALAN YAP KWAN SENG, KUALA LUMPUR

Tel: (60) 3 2166 2000--------------------------------------------------------------------------------Listing Date: 26.03.1991

Trading Board: MAIN

Sector: TRADING/SERVICESPar Value: 0.10

Major Industry: Electronics

Sub Industry: Miscellaneous Electronics

SIC Industry Code: 4812 - Radiotelephone Communication--------------------------------------------------------------------------------Formerly known as:

PAN PACIFIC ASIA BERHAD

COMPUGATES HOLDINGS BERHAD is principally engaged in the businesses of investment holding and the provision of management services. The Company's subsidiaries include Compugates Sdn. Bhd. (CSB), which is engaged in the trading, marketing and distribution of imaging, information technology and communication-based products; Compugates International Sdn. Bhd. (CISB), which is engaged in Investment holding and provision of management services, and Compugates (S) Pte. Ltd. (CSPL), which is engaged in the distribution of digital cameras, related accessories and consumer electronics products.

PDZ Holdings Bhd

INTRODUCTION

PDZ Holdings Bhd is a public listed company listed on the Kuala Lumpur Stock

Exchange Main Board on 1996.The principal activity of the Company is that of an investment holding company,

while those of the subsidiary companies are engaged in the ownership and operation

of sea-going vessels, shipping agency and ship management activities.

The Group through its main operating company Perkapalan Dai Zhun Sdn Bhd,

was founded in 1989 in Kuching.

Presently, our shipping operations expanded to cover not only

Sarawak but also Sabah, Brunei and Singapore. Today, we provide

a comprehensive service to all ports in Peninsular and East Malaysia.

http://www.pdzlines.com/pdz/

SAAG

SAAG CONSOLIDATED (M) BHD "SAAG" is a key player in the oil and gas sector in Malaysia and the region for nearly 25 years, since its inception in 1982. As a company principally involved in providing management services, equipment sales and services and undertaking contracts, SAAG and its group of companies some through strategic partnerships, is involved in upstream and downstream activities in the oil and gas industry.

SAAG Group has also expanded its horizon from traditional trading in specialized equipments/instruments and turbo machinery servicing activities to niche sectors involving onshore gas pipelaying, provision of workover services as owner/operator of the Telaga Usaha workover rig, manpower consultancy, Front End Engineering and Design (FEED) and the refurbishment of pre-owned small sized power generating units.

A reputable player in the manufacture, supply and service of equipment and machinery in the oil and gas industry in Malaysia, SAAG has been growing rapidly and currently represents more than 20 established manufacturers of oil and gas (O&G) equipment and machinery, including Burgess Manning Inc/Jord International, Canadian Advanced Inc, Leistritz Pumpen GmbH, Chemtec Energy Services, Inc., Parker ITR S.r.l. - Business Unit Oil & Gas, Cyclotech Limited, Ultraflote Corporation, Woodfield Systems Limited, Wepuko Hydraulik GmbH, Petroleum Software Limited, Philadelphia Resin Corp., Petro IT Pvt Ltd and FMC Energy Systems. Together with Flowserve, SAAG Oil and Gas Sdn Bhd is involved in the manufacture and assembly of mechanical seals in Malaysia since 1992. As an extension of its capability to maintain, repair and overhaul chiller units, SAAG also holds the exclusive marketing rights to CEMS™ which is a Chiller Energy Management System which optimizes the power requirements resulting in energy savings for chiller systems in a building facility.

Strategic alliances in growth areas such as onshore pipelaying with Plynostav Pardubice Holding have provided SAAG with the competitive edge to offer technical expertise, equipment and manpower to undertake large value projects in the industry. SAAG has already expanded operations to Singapore (1989), Brunei (1992), India (2003), Australia, Thailand and Korea (2004).

SAAG's Core Competencies

Specialised in oil and gas pipelaying and Horizontal Direct Drilling (HDD) services
Owner/operator of Telaga Usaha a conventional electric modular workover rig.
Providing workover and well maintenance services, consultancy, project management, drilling, manpower and technical training services
Sales of specialised equipments to the oil, gas and petrochemical sector
After sales services – fully equipped workshop in Kemaman Supply Base and through trained on-site service engineers.
Provision of control systems in the area of pipeline information management systems and data management systems SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition)
Engaged in the construction of infrastructure projects ranging from Civil and Mechanical to Electrical and Instrumentation
Onshore pipelaying with Plynostav as technical partner www.plynostav-holding.cz
Provider of engineering services and manpower supply to the resources & energy sector

Registered Licensee (through its subsidiaries) with :

Petroliam Nasional Berhad (Petronas)
Gas Malaysia
Construction Industry Development Board (CIDB) – G7
Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) – Class A
Tenaga Nasional Berhad (TNB)
Suruhanjaya Tenaga
Jabatan Perkhidmatan Pembetungan (JPP), Kementerian Tenaga, Air and Komunikasi
Indah Water Konsortium Sdn.Bhd. (IWK)

Amway sasar pasaran tempatan

PETALING JAYA 22 Jan. - Syarikat jualan langsung terkenal, Amway (Malaysia) Holdings Bhd., merancang untuk menguasai sekurang-kurang 20 peratus pasaran jualan langsung tempatan yang bernilai RM4.3 bilion tahun lalu.

Pengarah Eksekutif Amway, Paul Yee berkata, pihaknya yakin mampu mencapai sasaran itu di sebalik terdapat persaingan daripada pengusaha jualan langsung lain.

"Kami mahu membuka tiga cawangan kedai Amway menjelang akhir tahun ini di Mentakab, Pahang; Taiping, Perak dan Segamat, Johor,"

"Kedai Konsep Amway ini merupakan strategi perniagaan tiga tahun yang bermula pada 2008 yang akan berakhir pada 2010," katanya selepas perasmian ibu pejabat baru Amway yang disempurnakan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
SapuraCrest Petroleum Bhd. (SapuraCrest):Dapat kontrak RM248 juta

KUALA LUMPUR 22 Jan. - SapuraCrest Petroleum Bhd. (SapuraCrest) menerusi anak syarikatnya, Offshore International FZC (OIF) telah dianugerahkan kontrak kecil bernilai AS$75 juta (RM247.5 juta) oleh Larsen & Toubro Ltd. (L&T) dari India.

SapuraCrest memiliki pegangan 40 peratus dalam OIF.

SapuraCrest dalam kenyataannya di sini berkata, kontrak kecil itu adalah untuk pengangkutan dan pemasangan empat jaket platform bagi Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) di MHN Field, pesisir Mumbai.

Ia adalah sebahagian daripada kontrak utama kejuruteraan, pemerolehan, pemasangan dan penempahan (EPIC) yang diperoleh oleh L&T daripada ONGC.

Majlis memeterai kontrak itu yang diadakan di Chennai, India turut disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sedang mengadakan lawatan rasmi ke negara itu.

Naib Pengerusi Eksekutif SapuraCrest, Datuk Seri Shahril Shamsuddin berkata, OIF dijangka memulakan kerja-kerja luar pesisir pada pertengahan bulan November tahun ini dengan menggunakan kapal LTS3000.

"Kapal sepanjang 160 meter bernilai kira-kira AS$170 juta (RM561 juta) kini dibina di Singapura dan dijangka siap bulan ini," katanya dalam kenyataan itu.

LTS3000 adalah milik bersama SapuraCrest dan L&T yang juga memiliki pegangan 60 peratus OIF.

LTS3000 akan dikendalikan oleh kira-kira 270 pekerja dan menyediakan perkhidmatan pemasangan luar pesisir termasuk pemasangan paip dasar laut dan platform di Timur Tengah, Asia Tenggara dan Australia, selain India.

Shahril berkata, selain India, penglibatan SapuraCrest dalam industri petroleum dan gas turut meliputi Asia Tenggara, Australia, Jepun dan Rusia.

"Penglibatan kami di negara-negara berkenaan pada masa ini, memberikan pulangan kontrak bernilai lebih AS$500 juta (RM1.65 bilion),'' kata beliau yang menjangkakan peningkatan tempahan mendadak di India.

Beliau percaya penglibatan kumpulannya dalam industri minyak dan gas (O&G) terutamanya di India mampu menjana pertumbuhan tinggi.

Jelasnya, SapuraCrest sedang berusaha memulakan kerjasama dengan pihak tempatan sebagai sebahagian daripada strategi serantaunya.

"Ini selaras dengan matlamat kumpulan untuk mengurangkan kebergantungan terhadap kontrak tempatan sekali gus mempunyai kehadiran kukuh di peringkat antarabangsa.

"Kami yakin dengan usaha ini kerana India merupakan salah satu pasaran paling pantas berkembang di dunia selain China," kata beliau lagi.

Tambahnya, industri petroleum dan gas di India diyakini akan berkembang pesat seiring dengan kenaikan permintaan serantau terhadap tenaga, minyak mentah dan gas.

Beliau juga berkata, SapuraCrest akan meneruskan perjanjian dengan L&T bagi mengukuhkan kehadiran dalam pasaran Timur Tengah.

"Saya melihat pasaran Timur Tengah bakal memberikan keuntungan kepada SapuraCrest dan rakan kongsinya kerana kontrak EPIC melibatkan pelbagai skop kerja yang merupakan aktiviti teras bagi kedua-dua syarikat ini," jelasnya.

Menurut beliau, pemangkin utama kejayaan syarikat adalah penggunaan LTS 3000, Sapura 3000 dan Quippo Prakash, kapal seberat 2,000 milik bersama Quippo Prakash yang dijangka siap bulan depan.

FBM KLCI kekal 1,300 mata

KUALA LUMPUR 22 Jan - Harga-harga saham di Bursa Malaysia ditutup tinggi sedikit daripada paras terendahnya hari ini, dirangsang oleh belian berpilih selepas sentimen dijejaskan oleh kerugian semalaman di Wall Street"s.

Pada pukul 5 petang, petunjuk pasaran Indeks Komposit FTSE Bursa Malaysia (FBM KLCI) merosot 7.91 mata kepada 1,300.45.Ia dibuka 4.93 mata lebih rendah pada 1,303.43 dan selepas itu bergerak antara 1,296.44 dan 1,303.43.

Indeks Kewangan Bursa Malaysia lebih rendah 65.64 mata kepada 11,415.49, Indeks Perusahaan berkurangan 12.44 mata kepada 2,700.9 dan Indeks Perladangan merosot 23.79 mata kepada 6,439.72.

Indeks FBM Emas turun 48.64 mata kepada 8,750.0, Indeks FBM Ace susut 40.45 mata kepada 4,495.21 dan Indeks FBM70 merosot 35.12 mata kepada 8,554.95.

Saham-saham rugi mengatasi saham untung dengan 531 berbalas 245 sementara 230 kaunter kekal tidak berubah dan 305 yang lain tidak diniagakanJumlah dagangan berkurangan kepada 1.008 bilion saham bernilai RM1.381 bilion daripada 1.065 bilion saham bernilai RM1.378 bilion semalam.

Di kalangan saham aktif, Ariantec turun dua sen kepada tujun sen, Talam tidak berubah pada 11.5 sen dan KNM Group susut 1.5 sen kepada 76.5 sen.

Untuk saham berwajaran tinggi, Sime Darby lebih rendah empat sen kepada RM8.90, Maybank susut tujuh sen kepada RM6.91, CIMB merosot 16 sen kepada RM13.34, Maxis kekal pada RM5.40 dan Tenaga Nasional turun satu sen kepada RM8.17.

Jumlah dagangan di Pasaran Utama merosot kepada 805.689 juta saham bernilai RM1.344 bilion daripada 849.253 juta saham bernilai RM1.326 bilion.

Pasaran Ace mengukuh kepada 147.192 juta saham bernilai RM23.926 juta daripada 93.204 juta saham bernilai RM21.785.

Waran pula berkurangan kepada 45.605 juta unit bernilai RM10.708 juta daripada jumlah dagangan semalam iaitu 116.189 juta unit bernilai RM28.219 juta.

Produk pengguna menguasai 49.116 juta saham yang diniagakan di Pasaran Utama, produk perindustrian 197.914 juta, pembinaan 49.46 juta, urus niaga dan perkhidmatan 231.884 juta, teknologi 64.408 juta, infrastruktur 7.738 juta, kewangan 72.328 juta, perhotelan 3.257 juta, hartanah 107.000 juta, perladangan 20.525 juta, perlombongan 40,000, REIT 1.869 juga dan dana tertutup 144,000.

- Bernama

Kriteria Utama Saham Pelaburan

Ada empat kriteria utama yang perlu diambil kira dalam pemilihan saham pelaburan.

(a) Kriteria fundamental atau nilai intrinsik saham

Di sini sekurang-kurangnya tiga aspek perlu dikaji dan dipertimbangkan.

(i) Keberuntungan syarikat/pelaburan

Ini ditentukan oleh kadar dividen (dividen yield) dan kadar harga keberuntungan (price earing). Bagi dividen yield, lebih tinggi/hampir kadarnya berbanding dengan kadar bunga pinjaman, lebih baiklah saham pelaburan tersebut. Bagi price earning, lebih rendah kadar lebih baiklah saham tersebut. Di Malaysia, nisbah 20 masih dianggap normal untuk sesetengah indurtri.

(ii) Kebolehan kedudukan kewangan

Ini berkait dengan kadar gearing (leverage). Ini menunjukan nisbah pinjaman berkait dengan modal . Lebih rendah nisbah ini lebih kukuklah saham tersebut. Nisbah melebihi empat merupakan kedudukan yang agak penting bagi perniagaan biasa.

(iii) Aset sokongan bersih(net asset backing)

Ini ialah ukuran nilai intrinsik tulen sesebuah syarikat. Ia mengambil kira aset bersih (selepas menolak liabiliti) dan menanggapnya sebagai nilai perniagaan bersih. Apabila ini dibahagikan dengan bilangan saham dikeluarkan, ia menghasilkan nilai aset bersih per saham. Nilai ini adalah nilai yang paling konservertif saham-saham.

Semakin dekat harga pasaran saham berbanding dengan nilai aset sokongan bersih (net asset backing) , lebih murahlah harga saham.(ini merupakan bargin shares)

Faktor-faktor lain seperti kualiti pengurusan, perkembangan terbaru di dalam syarikat, prestasi masa lepas khususnya untuk lima tahun lepas dan kemungkinan akan berlakunya pengambil alihan (take over), pemilikan (acquisition) atau pengabungan (merger) perlu diambil kira juga dalam penilaian asas fundamental ini.

(iv) Petunjuk-petunjuk ekonomi

Ini ialah ukuran prestasi ekonomi semasa yang boleh digunakan untuk mengukur arah pasaran saham. Bila ekonomi berkembang pada kadar benar, ia pasti akan dibayangkan kemudiannya dalam perkembangan kadar keuntungan di sektor swasta. Ini akan dibayangkan akhirnya dalam bentuk kenaikan harga saham syarikat berkenaan.

Sebaliknya jika ekonomi berkembang pada kadar yang kecil, pasaran saham akan bertumpu pada faktor-faktor kelemahan ekonomi. Ini akan melemahkan sentimen di pasaran. Seterusnya , jika ekonomi mengecut pada kadar yang serius, pasaran saham akhirnya akan mula membayangkan prospek perniagaan yang baik pada masa hadapan. Inilah masa yang baik bagi membeli saham-saham yang murah untuk dipegang sebelum harga mula naik dan melambung.

(c) Petunjuk-petunjuk kewangan

Petunjuk-petunjuk kewangan biasanya dikawal dan dilaporkan oleh Bank Negara Malaysia. Ia berkait dengan kawalan permintaan dan penawaran mata wang dan kemudahan kredit di pasaran. Permintaan ke atas kemudahan kredit adalah petunjuk(signal) yang paling awal/terdahulu. Ramalan tentang kadar base lending yang ditentukan oleh Bank Negara Malaysia akan menentukan permintaan ke atas kemudahan kredit ini. Ini memungkinkan kenaikan harga-harga di pasaran saham disebabkan oleh kenaikan permintaan ke atas saham. Sebaliknya kadar base lending yang naik secara relatif akan menyebabkan turunnya arah harga-harga saham di pasaran saham.

Jadi, apabila Bank Negara Malaysia atau bank-bank utama di Malaysia mengumumkan penurunan kadar base lending atau kadar pinjamannya, ia menunjukan prospek yang baik. Inilah masa yang baik untuk membeli saham-saham sebelum harga mula naik.

Sebaliknya bila pasaran dalam keadaan bullish, biassanya wujud lebihan kredit di pasaran. Ini kan diikuti oleh penggumuman kenaikan kadar base lending oleh Bank Negara Malaysia dan bank-bank utama yang lain. Ini adalah proses mengetatkan kawalan kredit yang akan diikuti oleh pengecutan volum kredit. Ia akan menyebabkan tekanan jualan berlaku di pasaran sehingga jatuhnya harga saham. Jadi sebelum Bank Negara Malaysia kenaikan kadar base lending, apabila kita lihat kearah kadar faedah yang dijangkakan naik, kita bolehlah menjual saham pelaburan kita untuk meraih keuntungan.

(d) Petunjuk-petunjuk psikologi

Sebelum masuk kedalam pasaran saham, bakal pelabur perlulah mengkaji pasaran bagi menentukan sama ada pasaran pada masa tersebut adsalah dalam keadaan ‘kukuh’ atau ‘lemah’ . Ini boleh dilihat dari volum urus niaga dan arah harga-harga pasaran serta Indeks Komposit.

Kemudian, tentukan pula anggaran kuasa beli pelabur-pelabur di pasaran berasaskan pengalaman pada bulan-bulan atau pusingan yang lepas, lemudahan kredit dan volum wang dalam pasaran serta lain-lain petunjuk pelaburan.

Jika pasaran dalam keadaan lemah, tentukan sama ada ptekana jualan telah habis atau belum. Tekanan jualan biasanya diwujudkan oleh pelabur-pelabur kecil yang mudah penik. Ini boleh diperhatikan dari arah penurunan harga dan volum jualan di pasaran. Tentukan sama ada pasaran ini dipengaruhi oleh pelabur-pelabur kecil di pasaran. Ini boleh ditentukan daripada gelagat pasaran yang emosional dan tidak rasional. Faktor-faktor ini adalah seperti harapan yang melambung tentang kemungkinan harga naik berbanding dengan nilai berpadanan dengan saham-saham.

Sebaliknya, harga mungkin turun jauh lebih rendah daripada nilai-nilai saham setara saham-saham ini. Ini juga membayangkan emosi pasaran yang tidak rasional.

Aspek-aspek di atas ini memerlukan seseorang pelabur mengetahui dan menguasai maklumat-maklumat tentang saham dan pasaran saham secara dekat dan lengkap. Ia bukan sahaja terhad kepada maklumat-maklumat kewangan tetapi juga maklumat-maklumat ekonomi, industri, pasaran dan yang pentingnya psikologi pelabur-pelabur. Bakal pelabur perlulah pergi ke pasaran untuk mengukur sentimen pelabur-pelabur kecil ini di firma-firma broker dan di firma-firma pelaburan saham bagi menentukan sentimen pasaran ini sebelum membuat keputusan membeli saham.

Segerakan Transformasi Ekonomi Negara (TEN)

KEMUNCULAN tahun 2010 memberi sinar harapan baru pada kita. Pertumbuhan ekonomi dunia dijangka kembali pulih pada kadar 3.1 peratus dari kelembapan tahun 2009 iaitu -1.1 peratus, kadar terendah untuk tempoh pasca Perang Dunia Kedua.

Dalam jarak 10 tahun, selepas krisis ekonomi Asia Timur 1997/98, wawasan Malaysia untuk menjadi sebuah ekonomi berpendapatan tinggi dan maju pada tahun 2020 (Wawasan 2020) sekali lagi diuji. Kelembapan ekonomi global merencat eksport Malaysia dan kesan rantaian atas permintaan dan pelaburan domestik menggandakan lagi tempiasnya atas ekonomi negara. Dianggarkan ekonomi Malaysia menguncup sekitar 2.3 peratus untuk 2009. Tanda-tanda pemulihan semakin jelas, penguncupan ekonomi suku ke-III 2009 ialah -1.2 peratus berbanding -3.9 peratus di suku ke-II dan -6.2 peratus disuku pertama 2009. Pertumbuhan suku keempat kini dijangka kembali positif.

Tempoh pasca-krisis sangat kritikal

Benar, sinar harapan sudah kelihatan. Bank Dunia meramalkan ekonomi negara di jangka tumbuh pada kadar 4.1 peratus pada tahun 2010. Kerajaan berhasrat untuk mencapai lebih dari itu. Kita bersyukur dengan petanda ini tetapi kita jangan terleka dibuai dengan putik-putik awal pemulihan ekonomi global ini. Masih ada tugas besar yang belum diselesaikan.

Saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjelang 2010 menepati lensa ekonomi. Perjalanan Malaysia masih jauh. Tempoh pasca krisis adalah sangat kritikal, umpama tempoh terapi selepas satu pembedahan besar. Pembedahan tidak berjaya tanpa disusuli oleh terapi yang bersungguh-sungguh. Kita tidak boleh berpaut kepada pemulihan ekonomi global dan kesan pakej rangsangan sahaja. Pertumbuhan sedemikian tidak bertahan lama. Struktur dan persekitaran ekonomi negara perlu berubah bagi memastikan kemajuan yang hakiki dan mampan.

Rekod negara melaksanakan terapi ekonomi pasca-krisis 1997/98 tidak begitu memberangsangkan. Pertumbuhan ekonomi 10 tahun pasca-krisis (1999-2008) adalah 5.5 peratus berbanding 9.1 peratus untuk tempoh 1988-1997. Pemulihan ‘V-shape’ tidak memadai. Kita mesti memastikan prestasi jangka panjang ekonomi negara tidak terjejas seperti yang dialami selepas krisis 1997/98. Sinar yang mula menyuluh perlu kita pastikan semakin terang dan menjadi pencetus kepada pertumbuhan yang berpanjangan.

Wawasan 2020 tercabar- Malaysia perlu lonjakan keluar

Wawasan 2020 kini tercabar. Kita sudah melepasi 20 tahun pertama atau 2/3 hayat wawasan berusia 30 tahun ini. Era pasca krisis 1997/98 menyaksikan jurang pencapaian ekonomi melebar, semakin jauh tersasar dari landasan Wawasan 2020. Menjelang 2010 saiz Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dianggarkan 26 peratus kurang dari sasaran. Tahap pendapatan perkapita semasa adalah 52 peratus lebih rendah dari sasaran Wawasan 2020. Kita perlu pastikan tempoh pasca-krisis ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya dan menjadi loncatan penting untuk kembali ke landasan 2020 atau terus menyaksikan jurang pencapaian ini semakin melebar.

Mesej Perdana Menteri jelas dan konsisten. Status Malaysia adalah kritikal. Malaysia mesti berubah atau terperangkap dalam pendapatan kelas menengah-atas (upper-middle income trap). Terlalu lama kita berlegar di takuk ini, sudah 15 tahun. Semakin lama, semakin tinggi risiko Malaysia akan terperangkap. Kita perlu lonjakkan keluar. Dalam tempoh 10 tahun yang akan datang pendapatan perkapita (2009: AS$6,970) perlu ditingkatkan sekurang-kurangnya dua kali ganda bagi mencecah tahap minima kelas pendapatan tinggi pada tahun 2020 .

Hakikatnya cabaran sebenar Wawasan 2020 adalah lebih mencabar. Pada kadar purata 7 peratus setahun, sejak Wawasan 2020 diumumkan 20 tahun yang lalu, pendapatan perkapita negara seharusnya mencecah AS$21,834 pada tahun 2020. Jika ini kekal sebagai sasaran, pendapatan per kapita perlu meningkat tiga kali ganda dan ekonomi perlu tumbuh secara purata 10.3 peratus bagi 10 tahun yang akan datang.


Struktur persaingan ekonomi dunia berubah-apa strategi Malaysia?

Struktur persaingan ekonomi dunia telah berubah, semakin sengit. Kemunculan kuasa ekonomi besar baru BRIC (Brazil, Rusia, India dan China) merubah pola pemusatan ekonomi global. Saiz ekonomi China kini berada di tangga ketiga di dunia dan berpotensi menjadi ekonomi terbesar dunia mengatasi Amerika Syarikat dalam beberapa dekad yang akan datang. Adakah kita sudah bersedia dengan struktur baru ekonomi global ini? Apakah tawaran Malaysia kepada kuasa-kuasa ekonomi BRIC ini?

Malaysia kini dikelilingi oleh negara-negara industri baru (Newly Industrialized Economies-NIEs)- Korea Selatan, Taiwan, Hong Kong dan Singapura. Persaingan menarik sumber (pelaburan dan modal insan) menjadi lebih sengit. Pada awal 80-an, kita standing dengan negara-negara ini. Nisbah pendapatan perkapita Korea Selatan-Malaysia tahun 1980 adalah 1.1. Kini nisbah ini dua kali ganda lebih besar iaitu 2.1, jauh meninggalkan kita.

Pada awal 80-an Vietnam bukan saingan Malaysia. Terlalu jauh di belakang. Dalam tahun 1980, dari AS$2.6 bilion pelaburan asing yang masuk ke Asia Tenggara, Malaysia menerima 35.4 peratus (AS$934 juta) sementara tidak sampai 1 peratus (hanya AS$2 juta) berlabuh di Vietnam. Setelah 30 tahun berlalu, Vietnam mengejar dengan pantas. Dalam tahun 2008, dari jumlah AS$59.9 bilion pelaburan asing ke Asia Tenggara, Malaysia dan Vietnam masing-masing menerima 13.4 peratus dengan jumlah pelaburan yang hampir sama iaitu AS$8 billion (Malaysia: AS$8,053 dan Vietnam: AS$8,050). Malaysia hilang momentum tidak lagi sehebat dulu. Apakah mungkin satu hari nanti, sejarah Korea Selatan meninggalkan kita akan diulangi semula oleh Vietnam? Jangan kita berlengah.

Kedudukan negara dalam indeks daya saing juga tidak menunjukkan perubahan yang signifikan dan konsisten. Secara umumnya kita masih berlegar dalam tahap yang sama. Berdasarkan Indeks Ease of Doing Business 2010, Malaysia berada di kedudukan 20 dari 183 buah Negara. Namun demikian, Malaysia masih mempunyai masalah yang kritikal dalam 8 dari 10 sub-kategori yang diukur. Umpamanya, kedudukan Malaysia dalam kategori ‘Dealing with Construction Permits’ dan ‘Starting a Business’ dalam 109 dan 88. Kita perlu kemajuan yang menyeluruh, signifikan dan konsisten. Keupayaan negara untuk bersaing menarik pelabur dan merancakkan pelaburan swasta perlu ditingkatkan.

Pengetahuan, inovasi dan modal insan kunci kejayaan

Modal insan yang berpengetahuan dan memiliki daya inovasi yang tinggi adalah faktor utama yang menentukan kejayaan. Ia tidak pernah lekang dari ucapan Perdana Menteri. Bajet 2010 telah menggariskan keperluan mempertingkatkan daya inovasi negara sebagai teras utama mempercepatkan peralihan ke ekonomi-K. Sekali lagi diulangi dalam ucapan menjelang 2010.

Dalam tahun 2002 kita telah menyediakan Pelan Induk K-Ekonomi yang menyusun strategi perlaihan ke K-ekonomi. Dimanakah kita hari ini? Berdasarkan Indeks K-Ekonomi Bank Dunia, Malaysia masih di takok asal tidak berubah. Untuk tahun 2009, Malaysia mencatat mata indeks 6.07 berbanding 6.12 di tahun 1995. Purata untuk lima negara teratas ialah 9.41. Pengetahuan dan inovasi adalah kunci utama kemajuan di alaf baru. Tanpa jemu Perdana Menteri mengingatkan kita. Kunci ini mesti kita miliki.

Inovasi didorong oleh persekitaran dan keperluan . Agen utama inovasi adalah modal insan yang berpengetahuan dan berbakat. Kedudukan semasa yang menyaksikan limpahan jutaan pekerja asing tanpa kemahiran ke Malaysia dan penghijrahan ribuan pekerja mahir keluar negara perlu ditangani segera. Mobiliti songsang ini adalah pentanda besar bahawa hari ini Malaysia bukan ‘gula’ yang menarik minat pekerja-K yang berkemahiran tinggi. Sebaliknya kita adalah ‘gula’ pada tenaga buruh tanpa kemahiran. Bagaimana ekonomi akan beralih sekiranya buruh luar tanpa kemahiran ini adalah 30 peratus dari jumlah tenaga kerja?

Berdasarkan Human Development Report 2009 UNDP, hanya 8 peratus (Korea Selatan: 23.4 peratus) dari penduduk berusia 25 tahun keatas memiliki pendidikan tertiari sementara 61.3 peratus (Korea Selatan: 36.2 peratus) memiliki pendidikan kurang dari menengah atas. Dengan mobiliti songsang tenaga kerja, kualiti stok modal insan yang sedemikian perlu ditangani segera bagi merealisasikan ekonomi berpaksikan inovasi.

Malaysia perlu ‘cemas’

Prestasi petunjuk pembangunan yang merunsingkan seperti yang diatas bukan sesuatu yang aneh lagi. Puluhan kajian, laporan, forum perbincangan dan seminar telah diadakan dan hampir kesemuanya menjurus pada persoalan yang sama. Mungkin sudah ‘basi’ didengar bagi sesetengah pihak. Seharusnya kita terasa ‘terancam’ dan bingkas bangun menyegerakan inisiatif yang berkesan. Kita seolah-olah sudah kebas. Tidak terangsang. Tiada sikap ‘cemas’ yang menghantui kita seperti yang dialami oleh negara-negara yang diistilahkan oleh Bank Dunia sebagai ‘negara pulau’ atas sifatnya yang sentiasa berwaspada dan mudah terasa terancam. Sedikit kejutan sudah cukup menggerakkan negara-negara ini untuk bingkas bangun bertindak.

Kita tidak kurang idea, istilah ekonomi pembangunan telah habis dipakai dalam pelbagai pelan induk dan dokumen strategik negara. Kita sudah terlalu lama berada dalam ‘fasa mengenalpasti’, kita mesti dengan segera dan bersungguh-sungguh beralih dan menumpu pada ‘fasa perlaksanaan’ yang berkesan. Seperti yang dinyatakan Perdana Menteri baru-baru ini, tahun 2010 adalah tahun melaksana. Kelewatan kita beralih fasa mengundang risiko besar kegagalan Wawasan 2020.

Segera laksanakan Transformasi Ekonomi Negara (TEN)

Wawasan 2020 kini berbaki 10 tahun sahaja. Rancangan Malaysia ke Sembilan (RMK9) akan melabuhkan tirai penghujung tahun 2010 untuk membuka laluan bagi Rancangan Malaysia ke Sepuluh (RMK 10). Kita lega kerana model ekonomi baru sudah hampir sedia. Bagi menyokong pelaksanaan model ekonomi baru ini, satu inisiatif Transformasi Ekonomi Negara (TEN) secara besar-besaran yang merentasi semua sektor dan segenap lapisan masyarakat wajar dilancarkan. RMK-10 dan model ekonomi baru yang akan dilancarkan dalam tahun 2010 mesti digandingkan bersama agar Malaysia berjaya menjadi negara berpendapatan tinggi dan maju 10 tahun dari sekarang. Dalam semangat yang sama TEN akan meralisasikan hasrat negara untuk menjadi antara 10 negara terbaik dalam konteks penarafan daya saing dan ease of doing business.

Keseluruhan agensi awam dan swasta dan setiap warga Malaysia bertangunggjawab menggerakkan TEN secara serentak seperti sang labah-labah berkaki lapan. Halatuju dan signal yang jelas dari perancang pusat amat penting bagi memastikan kesemua kaki (agensi awam, pihak swasta, masyarakat) mampu menterjemahkan tindakan yang perlu dilaksanakan. Gerakan kaki yang lapan perlu diselaraskan, dipantau dan berinteraksi secara berterusan dengan perancang pusat. Tindakan kolektif ini kritikal bagi menggerakkan sang labah-labah (Malaysia) ke hadapan dan berjaya sampai ke tempat yang dituju.

Pengoperasian dan fokus TEN

Rangka pengoperasian TEN disasar kepada penghasilan matlamat akhir bersandarkan kepada beberapa bidang keberhasilan utama yang disusuli oleh strategi-strategi tindakan utama dan petunjuk pencapaian utama (KPI) yang jelas. Seperti pemandu yang bertanggungjawab atas kejayaan pencapaian enam KRA Nasional, TEN beroperasi berdasarkan beberapa ‘KRA TEN’.

Inisiatif TEN harus tertumpu kepada beberapa ‘lever’ utama dalam menghasilkan pertumbuhan berimpak besar yang berkualiti dan mampan. Malaysia perlu membangunkan sumber-sumber pertumbuhan baru yang berpotensi tinggi serta mencapai tahap dominan global. Negara perlu keputusan yang jitu dan fokus dalam menggerakkan sumber dan membangunkan ekosistem yang diperlukan.

Dr Noor Azlan Ghazali
Date : 10 Jan 2010