Isnin, 11 Januari 2010

Handal sedia ambil alih syarikat PKS

HANDAL Resources Bhd, pengeluar dan penyedia perkhidmatan penyelenggaraan kren bersepadu luar pesisir untuk sektor minyak dan gas, akan mengambil alih beberapa syarikat berkaitan dan tidak berkaitan perniagaan terasnya sebagai sebahagian usaha mengukuhkan asas pendapatannya.

Pengerusinya, Datuk Mohsin Abdul Halim, berkata pengumumannya dibuat pada separuh kedua tahun ini.

“Kami mengenal pasti beberapa syarikat yang akan diambil alih dan kajian dimulakan secepat mungkin.

“Kami mungkin mengambil masa tiga bulan untuk mengkaji keupayaan syarikat itu yang terdiri daripada syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS), sama ada ia mampu meningkatkan daya saing Handal Resources,” katanya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Mohsin berkata, program pengambilalihan akan menjadi tumpuan Handal Resources tahun ini kerana syarikat itu mempunyai kedudukan tunai yang kukuh dengan kadar hutang yang rendah dan unjuran pertumbuhan pendapatan yang kukuh.

Beliau mengunjurkan pendapatan syarikat itu tumbuh antara 12 peratus hingga 15 peratus tahun ini dengan keuntungan yang ‘positif’.

Pada suku ketiga berakhir 30 September lalu, Handal Resources meraih keuntungan sebelum cukai RM4.09 juta, meningkat 17.2 peratus berbanding tahun sebelumnya menerusi pendapatan yang meningkat 75.55 peratus kepada RM15.08 juta.

Mohsin berkata, syarikat itu akan terus meneroka potensi mendapatkan kontrak baru dalam bidang perkhidmatan dan penyelenggaraan kren bagi menokok kepada kontrak yang sedia ada.

Katanya, projek yang dikendalikan syarikat itu ketika ini diperoleh daripada tiga syarikat utama iaitu Petronas, ExxonMobil dan Talisman, akan berakhir secara berperingkat hingga 2013.

Beliau berkata, kontrak itu yang sebahagian besarnya berkaitan perkhidmatan dan penyelenggaraan kren luar pesisir mempunyai potensi untuk diperbaharui atau disambung seperti yang diperoleh daripada ExxonMobil.

Katanya, hubungan perniagaan dengan syarikat minyak antarabangsa berkenaan telah dijalin sejak 1995 dengan kontraknya sudah diperbaharui sebanyak tiga kali, manakala kontrak dengan Talisman sudah memasuki dua penggal.

“Setakat ini kami mempunyai reputasi perniagaan yang baik dengan rakan perniagaan kami yang terdiri daripada syarikat minyak dan gas utama.

“Berdasarkan pengalaman lalu, kontrak yang kami peroleh akan diperbaharui, justeru kami pasti teruskan perkhidmatan berkualiti dan terbaik bagi memenuhi kehendak pelanggan,” katanya sambil menambah jangka hayat pelantar minyak lazimnya 25 tahun.

Mengenai keupayaan operasi pengeluaran kren syarikat itu, beliau berkata, Handal Resources mampu menyiapkan 30 kren setahun dengan adanya dermaga baru kira-kira enam hektar berhampiran dermaga sedia ada di Kemaman, Terengganu.

Ulasan Pasaran: Pasaran KLCI kembali melonjak

SAHAM di Bursa Malaysia melonjak tinggi sebaik memulakan dagangan pada tahun baru, dengan peningkatan ketara pada kaunter murah susulan pertambahan momentum belian mencecah paras tertinggi dalam tempoh enam bulan berikutan kemasukan kembali pelabur yang pulang dari cuti hujung tahun.

Minggu pertama 2010, Indeks Komposit Kuala Lumpur FTSE Bursa Malaysia (FBM KLCI) menokok 20.2 mata atau 1.6 peratus kepada 1,292.98 mata, didorong peningkatan kaunter mewah termasuk CIMB (+54 sen), Axiata (+11 sen) dan IOI Corp (+12 sen) yang secara umumnya menyumbang separuh daripada peningkatan indeks.

Purata jumlah dan nilai dagangan harian melonjak kepada 1.43 bilion saham bernilai RM1.59 bilion, tertinggi sejak pertengahan Jun tahun lalu, lebih tinggi berbanding 555.9 saham bernilai RM744.6 juta yang diniagakan pada minggu sebelumnya.Kenaikan mendadak aktiviti pasaran minggu lalu adalah sesuatu di luar jangkaan, didorong petunjuk perkilangan positif daripada Amerika Syarikat (AS), China, Eropah dan India, sekali gus merangsang pasaran.

Kenaikan jumlah dagangan hampir tiga kali ganda dan bukannya nilai, menggambarkan peningkatan minat dalam kaunter murah dan bermodal rendah, sejajar dengan kelaziman peningkatan awal tahun yang dikenali sebagai ‘Kesan Januari’.

Indeks penanda aras mengalami pengukuhan pada separuh kedua minggu lalu sejajar kelemahan pasaran global.

Walaupun tahun ini bermula dengan baik dari segi aktiviti pasaran, arena korporat tempatan tidak sunyi daripada kemunculan pergolakan di peringkat pengurusan.

Sebagai contoh, ketegangan antara anggota Lembaga Pengarah dan pengurusan Petra Perdana Bhd yang

semakin memuncak.

Pergolakan itu menyaksikan penggantungan hampir semua pegawai pengurusan kanan syarikat dari jabatan operasi, audit dalaman dan pematuhan, perundangan, akaun dan kewangan.

Jika berlaku ketegangan antara pemegang saham, ia adalah perkara biasa tetapi pergolakan antara pemegang saham dan pengurusan akan menggugat kestabilan prestasi kewangan dan moral kakitangan secara serius.

Sebilangan pemimpin korporat yang ditemui minggu lalu, berharap rentetan insiden berkenaan tidak memberi isyarat salah kepada yang lain kerana ia akan menimbulkan kesukaran dalam membuat keputusan.

Selain itu, pasaran juga tidak sunyi daripada khabar angin mengenai siasatan dalaman Alliance Financial Group dan peletakan jawatan pegawai kanannya.

Dalam hal itu, pihak pengurusan harus lebih telus mengenai siasatan dalaman ketika bertemu penganalisis Jumaat lalu, tidak hanya menjelaskan bahawa ia cuma isu tadbir urus.

Minggu ini, pasaran dijangka mengalami pengukuhan susulan berlaku aktiviti pengambilan untung yang sederhana.

Bagaimanapun, kedudukan pasaran masih lagi positif dan pertambahan kukuh jumlah urus niaga menggambarkan kesanggupan pelabur untuk mengambil risiko yang lebih besar.

Penurunan harga akan dilihat sebagai peluang untuk membeli saham khususnya yang memiliki beta tinggi iaitu yang memiliki asas kewangan yang baik, selain pendedahan kepada kaunter bertahan seperti dalam sektor sarung tangan getah dan tenaga.

Paras halangan bagi FBM KLCI ketika ini adalah pada 1,300 dan 1,305 mata manakala paras sokongan adalah pada 1,287 dan 1,248 mata

Malaysia perlu strategi baru perniagaan perbankan

KUALA LUMPUR 10 Dis. - Inisiatif dan strategi baharu perlu dirangka oleh kerajaan Malaysia dan pengawal atur sekiranya negara mahu terus kekal sebagai pilihan pelabur bagi perniagaan perbankan, kata seorang pakar ekonomi terkemuka.

Pengerusi Panel Penasihat Antarabangsa Pusat Russia bagi Ekonomi dan Kewangan Islam (RCIEF) Profesor Datuk Dr. Sudin Haron berkata, meskipun Malaysia masih unggul sebagai pusat kewangan Islam utama, negara-negara lain di Asia juga berupaya menyediakan perkhidmatan seumpama itu dan kelaknya bakal menjadi pusat kewangan Islam utama.

"Hong Kong sebagai contoh, berusaha untuk menjadi peneraju dalam pasaran modal. Pengawal atur kewangan Hong Kong percaya ekonomi pesat China akan menarik pelabur dan pengurus dana untuk menyimpan wang mereka di China, justeru itu Hong Kong merupakan pilihan dan tempat yang lebih baik bagi mereka.

"Sementara itu, Singapura pula berusaha untuk menjadi pusat kewangan Islam bagi golongan berada. Justeru itu, mereka kini menumpukan kepada bahagian pengurusan harta Islam," katanya dalam satu temu bual.

Bagaimanapun, beliau berkata, mana-mana dasar dan insentif baharu yang diperkenalkan kerajaan boleh ditiru oleh negara-negara lain.

Dalam hal ini, negara-negara ini akan memperkenalkan insentif lebih menarik berbanding insentif yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia terdahulu.

"Selain menyediakan insentif kepada peserta sistem kewangan Islam, kerajaan juga perlu akur dengan keperluan mereka yang menggunakan produk dan perkhidmatan sistem kewangan Islam.

"Justeru itu, sistem risikan pasaran yang baik perlu diperkenalkan kerana ini akan menyediakan gambaran sebenar tentang pasaran, dengan itu, strategi dan tindakan yang sesuai perlu dilaksanakan," cadang beliau.

Sudin, yang memiliki pengalaman luas dalam bidang perbankan dan kewangan, pengurusan dan pengurusan perniagaan juga merupakan Presiden Kuala Lumpur Business School dan Pengerusi Eksekutif Vision Bridge Sdn. Bhd.

Ketika ini, produk dan perkhidmatan sistem kewangan Islam digunakan oleh pelanggan domestik, oleh itu, usaha-usaha perlu dibuat untuk menarik pelanggan antarabangsa untuk menggunakan bank- bank Islam Malaysia.

Beliau berkata, bank-bank Islam tempatan hanya menarik kepada pelanggan asing sekiranya tahap perkhidmatan mereka setara kalaupun bukan lebih baik berbanding yang ditawarkan oleh bank- bank Islam antarabangsa.

Beliau yang menyatakan bank-bank tempatan harus menumpukan kepada produktiviti dan kecekapan menegaskan elemen penting lain yang perlu distruktur dengan berhati-hati ialah kos urus niaga berkaitan dengan produk dan perkhidmatan bank Islam.

"Pengawal atur perlu memastikan kos yang ditanggung peserta dan pengguna produk perbankan Islam lebih murah berbanding kos urus niaga bank konvensional," katanya.

Selain Malaysia, Sudin berkata, terdapat banyak negara dan bandar raya lain yang mahu dikenali sebagai pusat kewangan Islam utama.

"New York, London, Dubai, Manama, Doha sudahpun mula bersaing, manakala Moscow, Frankfurt, Paris, Hongkong, Singapura dan Bandar Seri Bengawan mula melengkapkan diri mereka dengan prasarana sebelum memasuki struktur kewangan alternatif baharu ini," katanya.

Beliau menjelaskan industri kewangan Islam tidak lagi khusus hanya kepada kumpulan tertentu atau satu-satu negara tertentu.

"Sistem kewangan Islam dilihat sebagai alternatif berdaya maju kepada sistem konvensional. Justeru itu, lebih banyak negara akan mencuba dan memperkenalkannya ke dalam sistem kewangan mereka.

"Mana-mana negara yang berhasrat menjadi peneraju industri perlu menawarkan produk dan perkhidmatan lebih baik bagi memenuhi permintaan pengguna," katanya.

Sudin berkata, Malaysia dilihat oleh banyak pihak sebagai peneraju dalam mengembangkan sistem kewangan Islam dan terdapat banyak faktor mengapa Malaysia berjaya menempatkan dirinya di barisan hadapan.

Komitmen kerajaan dalam melaksanakan sistem kewangan Islam sebagai alternatif kepada sistem konvensional merupakan faktor utama mengapa Malaysia muncul sebagai peneraju dalam bahagian ini.

Keduanya, kata Sudin, pengawal atur sistem kewangan berupaya merangka pelan jangka pendek dan sederhana yang diselaras dengan baik bagi pembangunan sistem kewangan Islam di Malaysia.

Beliau berkata, Pelan Induk Sektor Kewangan yang diperkenalkan oleh Bank Pusat, menggariskan strategi ke arah mengukuhkan sistem kewangan Malaysia sejajar dengan globalisasi dan liberalisasi sistem kewangan dunia.

Institusi kewangan Islam diurus dengan cekap dan ia dilihat oleh pelanggan sebagai bank yang lebih baik berbanding bank konvensional dinilai daripada aliran pengguna bukan Islam yang mula menjadi pelanggan kepada bank-bank ini.

- BERNAMA

Rahsia Khasiat Air Kelapa

Pokok kelapa telah diciptakan oleh-Nya dengan pelbagai kegunaan. Setiap inci daripadanya boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Antara kegunaan biasa ialah digunakan bahan masakan, minuman, mainan kanak-kanak suatu masa dulu, perubatan tradisional dan ada juga yang menjadikan buah kelapa sebagai bantal.

Jadi, di sini saya akan kongsikan 3 kegunaan air kelapa untuk anda iaitu;

1. Mengubati demam campak

Sama ada demam campak ataupun demam yang berlanjutan, anda boleh minum air kelapa muda untuk menurunkan panas badan dan menyembuhkan demam campak.
Caranya;

- Ambil sebiji kelapa muda dan belah untuk mendapatkan airnya.

- Tuangkan air kelapa muda tu dalam ke dalam cawan. Kira-kira dalam setengah cawan pun dah cukup.

- Amalkan meminumnya sehinggalah demam anda tu sembuh.

Namun begitu, anda juga boleh meminum air kelapa muda begitu saje. Tak payah tuang ke dalam cawan. Sesetengah pendapat mengatakan yang cara ni lebih berkesan

Menurunkan Darah Tinggi

Ada beberapa petua yang saya ada terbaca dalam beberapa artikel tentang bagaimana untuk menurunkan darah tinggi terutamanya kepada orang-orang yang sudah berumur. Berikut ini disenaraikan beberapa petua yang boleh diamalkan. Semoga dapat sedikit panduan ;

-Minumlah air rebusan pokok Hempedu Bumi Pokok Cerita.
-Minumlah air rebusan daun Pokok Ati-ati.
-Makanlah biji buah Peria.
-Makanlah pucuk Pokok Pala sebagai ulam.
-Minumlah air rebusan Pokok Dukung Anak.
-Minum air rebusan taugeh seminggu sekali. Air dan taugeh hendaklah sama nisbahnya.
-Rebus daun pandan wangi secukupnya dengan dua gelas air. Biarkan hingga tinggal setengah gelas sahaja. Minum setiap pagi dan petang.
-Makanlah 3 ulas bawang putih mentah. Jika tidak tahan baunya, bolehlah direbus.
-Parutkan kunyit sebesar ibu jari. Perah airnya dan tambah dua sudu madu. Minum ramuan ini setiap pagi dan petang.

CARA UNTUK KURUS TANPA UBAT-UBATAN

JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi


AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.


MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.


ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.


KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.


AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.


MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.


KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.


Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.


Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula- gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.


Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.


Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.


Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.


Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.


Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.


Ketika memilih piring makanan, ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!


Selain memberi peluang makanan untuk turun, kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.


Khusus bagi kaum wanita, yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.


Untuk mengempiskan perut, gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.


Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.


Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat,
kemudian sambunglah denagan menaiki lif
iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku.
Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama.
Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.

TEKANAN DARAH TINGGI

Hipertensi (atau tekanan darah tinggi) menggambarkan tekanan yang dihasilkan oleh darah ke atas dinding arteri semasa jantung mengepam darah. Apabila tekanan darah diukur, terdapat 2 bacaan. Tekanan yang lebih tinggi, tekanan sistolik, adalah tekanan darah pada arteri semasa jantung sedang mengepam darah. Tekanan yang lebih rendah, dipanggil diastolik, adalah tekanan darah pada arteri semasa otot jantung sedang berehat di antara dua denyutan. Apabila tekanan darah yang tinggi dikesan, ia biasanya memerlukan rawatan sepanjang hayat.

Jenis-jenis Hipertensi

1. Hipertensi Primer – Ini membentuk sebahagian besar dari hipertensi-hipertensi. Punca peningkatan tekanan adalah tidak diketahui. Akan tetapi, faktor-faktor risiko adalah :-
v Sejarah hipertensi dalam keluarga.
v Kegemukan.
v Pengambilan garam dan alkohol yang melampau.
v Merokok
v Tekanan yang melampau.

2. Hipertensi Sekunder – Bentuk ini, seperi yang digambarkan oleh namanya, adalah peningkatan tekanan darah disebabkan oleh punca-punca/penyakit-penyakit yang lain seperti:-
v Penyakit-penyakit Ginjal.
v Penyakit-penyakit Endokrin.
v Disebabkan Ubat.
v Kecacatan kelahiran.
v Punca-punca lain.

Komplikasi-komplikasi

Tekanan darah tinggi (kadang-kadang dirujuk sebagai “pembunuh senyap”) harus dimantau selalu dan dirawat oleh seorang doktor. Jika tidak dikesan atau jika tidak dirawat dengan betul, ia boleh membawa kepada komplikasi-komplikasi seperti :-
v Strok – yang berlaku apabila salur darah ke otak disekat, bocor dan pecah.
v Jantung – salur darah yang membekalkan otot-otot jantung disekat sepenuhnya.
v Kegagalan jantung – jantung tidak dapat mengepam darah dengan secukupnya.
v Kerosakan Ginjal.
v Kerosakan Mata.

Tanda-tanda dan Gejala-gejala

Biasanya, pada hipertensi primer atau esensial, tiada gejala-gejala yang dikesan sehinggalah komplikasi berlaku. Terdapat hanya satu cara untuk mengesan hipertensi iaitu dengan selalu memeriksa tekanan darah. Anda harus berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami mana-mana atau semua yang berikut :-
v Tekanan diastolik melebihi 90mm Hg.
v Pembengkakkan pada pergelangan kaki atau jari.
v Tercungap-cungap.
v Pandangan yang kabur.
v Pendarahan di hidung yang sering berulang.
v Sakit kepala yang berterusan.
v Pening.

Rawatan

Rawatan serta-merta dan kerap dari seorang doktor adalah perlu dan terdapat pelbagai jenis ubat pada masa kini. Gaya hidup yang sihat perlulah diikuti untuk seseorang itu menjalani kehidupan yang normal.

Gaya Hidup yang sihat

v Elak dari menjadi gemuk.
v Kurangkan pengambilan garam, lemak dan gula.
v Makan makanan yang seimbang dengan melebihkan bahagian buah-buahan, sayur-
sayuran dan bijirin – bijirin.
v Hadkan pengambilan minuman beralkohol kepada 1-2 minuman sehari.
v Senam selalu tetapi jangan melakukannya secara melampau.
v Belajar untuk beristirehat.
v Periksa tekanan darah anda selalu. Jika umur anda melebihi 40 tahun, lakukannya setahun sekali atau lebih kerap jika hipertensi telahpun dikesan.

Tabiat-tabiat Untuk Diikuti

v Ingat untuk mengambil semua ubat-ubatan seperti yang telah dinasihatkan oleh doktor
anda.
v Baca label-label pada makanan dan ubat-ubatan dan pilih pilihan yang rendah garam.
v Minta keluarga dan kawan-kawan anda untuk membantu anda mengekalkan gaya hidup
yang sihat.

Elakkan

v Makanan yang tinggi lemak dan garamnya.
v Makanan dan ubat-ubatan yang tinggi dalam kandungan sodium (sila tanya pegawai
farmasi anda)
v Bahan-bahan yang boleh meningkatkan tekanan darah anda (sila tanya pegawai farmasi
anda)
v Merokok.
v Miniman beralkohol.
v Kekurangan senaman.
v Kerisauan.
v Khuatir untuk berbincang dengan doktor anda mengenai gejala-gejala penyakit atau
masalah-masalah berkenaan ubat-ubatan.

Ingat

Untuk selalu berunding dengan doktor anda
v Sebelum memulakan perubatan untuk tekanan darah tinggi anda.
v Mengurangkan atau meningkatkan sukatan-sukatan ubat.
v Menukar perubatan anda.
v Memberhentikan perubatan tekanan darah anda.

Jika anda mempunyai hipertensi, runding dengan doktor atau pegawai farmasi anda sebelum mengambil rawatan perubatan untuk penyakit-penyakit yang lain memandangkan ia boleh saling tindak dengan rawatan perubatan tekanan darah tinggi anda.

Nikmati kehidupan yang normal dengan memantau dan mengawal tekanan darah tinggi dengan sempurna.

Menu Untuk Pesakit Darah Tinggi

Hidangan Dielakkan
1. Nasi Beriani / Nasi Lemak / Nasi Goreng / Nasi Ayam
2. Mee Kari Mee/Meehon/ Kuey Teow Goreng
3. Roti canai/ telur/ Murtabak
4. Masak Rendang / Masak Goreng2 / Masak Lemak / Kari Bersantan / Ikan Masin
5. Kuih Bergoreng / Kuih Bersantan

Digalakkan
1. Nasi Putih / Kanji
2. Asam Laksa Mee / Meehoon @ KueyTeow Sup / Mee Rebus@Tomyam
3. Capati tanpa ghee / Tosai
4. Masak Tomyam / Ikan @ Ayam Bakar / Ikan Kukus / Masak Asam Pedas / Masak Tomato
5. Sandwich / Apam Tanpa Kelapa / Popiah Basah (tanpa udang / telur) / Kuih Kukus tanpa santan / Buah-buahan Segar

Digalakan minum jus dan sayuran,jauhkan makanan berlemak

TEKANAN DARAH TINGGI (HIPERTENSI)

Fakta : Tinjauan Nasional & Morbiditi Malaysia (1996) - Sun, Selasa Mac 6hb
2001
- 33% orang dewasa
- 2.6 juta berumur 30 thn
- 90% boleh dikawal dgn diet, makanan tambahan, mengubah gaya hidup

Sebab :
- 85 - 90% faktor keturunan
- 40% faktor ahli keluarga terdekat
- 23% garam berlebihan

BAGAIMANA TEKANAN DARAH TINGGI DITAKRIFKAN

KATEGORI SISTOLOK/DIASTOLIK PENGESYORAN


Normal Kurang dpd. 130/85 Periksa semula dlm masa 2 thn

Normal Tinggi
130-139 / 85-89 Periksa semula dlm masa 1 thn; ubag gaya hidup

Hipertensi Peringkat 1
140-159 / 90-99 Sahkan dlm 2 bln; ubah gaya hidup

Peringkat 2
160-179 / 100-109 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa sebulan

Peringkat 3
180-209 / 110-119 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa seminggu

Peringkat 4
210 / 120 dan lebih Penilaian perubatan dan rawatan segera

GEJALA-GEJALA YG BIASA

1. Mengalami pitam
2. Penglihatan kabur
3. Berasa Tegang tanpa sebarang sebab (stress)
4. Muka menjadi kemerahan
5. Hidung berdarah secara spontan
6. Sakit Kepala waktu pagi
7. Telinga Berdegung / berdesing
8. Perasaan gundah tanpa sebarang sebab @ emosi tak stabil
9. Gayat tanpa sebab

TANDA AMARAN KRONIK

Serangan Iskemia Sementara (TIA)
* "Strok kecil" yg datang sekejap shj dan buat sementara waktu mengurangkan bekalan darah ke bahagian otak.
* Dalam masa 5 thn, 35% akan mengalami strok sebenar.
* Sebab: Gumpalan kecil ke saluran arteri - separuh tersumbat - bekalan ke otak tidak mencukupi.
* Kawal tekanan darah; 130-139 / 85-89 meningkatkan risiko strok 50%.
* Gejala; lemah badan, rasa berdenyut, kebas tangan / kaki - sebelah / kedua belah, masalah percakapan / penglihatan, kebingungan, vertigo, tidak seimbang, koodinasi kurang baik.

2 JENIS STROK ASAS

'Strok trombik' (serangan jantung ke otak)
* Saluran darah yg membekalkan darah ke otak menjadi sempit disebabkan oleh penimbunan plak berlemak (darah bergumpal di dalam saluran darah)
* Simptom; badan lemah, lumpuh, pertuturan tergangu, koma berpanjangan. 'Strok Berdarah'
* Pendarahan di otak akibat kepecahan anerisme
* (Tiub lemah - membonjol keluar - udara ditingkatkan - mengelembung - pecah)
* Simptom; darah tinggi, punca ke 3 kematian adalah strok selepas penyakit jantung dan kanser.

AMALAN DIET

1. Elakkan garam - kreatifkan dgn menukar herba / rempah ratus.
2. Jangan makan daging proses: Hot Dog, burger, bebola daging...
3. Jangan makan sayur dalam tin.
4. Elak makanan bergoreng, kuli ayam, lemak daging, makanan segera.
5. Hadkan Kafein: kopi, rokok...
6. Jauhi bahan pengawet, pewarna, perasa.
7. Awas lemak tersembunyi: santan dlm kari, nasi lemak, rot canai...

MAKANAN UNTUK DARAH TINGGI

1. Buah-buahan, sayuran, susu rendah lemak.
2. Diet kurang daging merah, ayam tiada kulit...
3. Kekacang, soya, dal dan dll...
4. Makanan tinggi kalium; kacang soya, ikan, ubi kentang, pisang
5. Kunyah daun saderi, banyakkan bawang putih/merah
6. Makanan tinggi kalsium, ikan salmon, sayur hijau berdaun (rokoli, kubis...)
7. Cara masakan rebus, kukus, pamggang, sekali kala goring.

UBAH GAYA HIDUP

* Pil perancang
* Rokok
* Alkohol
* Ketegangan (Stress)
* Amalkan Senaman