Rabu, 23 Mac 2011

Kenapa pasaran asyik turun naik?

Secara asasnya, pasaran bergerak turun naik disebabkan oleh penglibatan 2 pihak yang berlainan. Satu pihak membeli dan satu lagi menjual. Tapi, bukan semudah itu untuk kita memahami pergerakkan turun naiknya pasaan saham. Konsepnya mudah tapi mekanismnya rumit!

"A stock is only worth what someone thinks that is fair to pay for it!"

Maksud ayat di atas adalah, nilai sesuatu saham bergantung kepada persepsi orang ramai tentang harga yang sepatutnya dibayar untuk memilikinya. Selalunya nilai saham bergantung kepada keuntungan yang dijana oleh syarikat tersebut. Orang akan membayar lebih untuk saham syarikat jika syarikat dapat menjana keuntungan besar dalam perniagaannya.

Faktor lain yang turut mempengaruhi nilai sesuatu saham adalah kadar faedah (interest rate). Kadar faedah adalah kadar keuntungan yang kita bayar kepada bank jika kita meminjam atau kadar yang bank bayar kepada kita jika kita menyimpan.

Jika kadar faedah meningkat, nilai saham akan jatuh. Ini kerana jika orang ramai boleh buat duit dengan menyimpan dalam bank, atau membeli bon. Mereka merasakan yang mereka tidak patut mengambil risiko tinggi melabur dalam pasaran saham. Jika tiada permintaan, maka harga saham akan jatuh.

Faktor ekonomi turut mempengaruhi nilai saham. Jika banyak wang yang boleh dilaburkan ke atas syarikat-syarikat sebagai modal perkembangan perniagaan, maka saham syarikat akan turut naik.

Ada syarikat yang dipengaruhi oleh faktor masa. Iaitu dalam tempoh tertentu dalam satu tahun, ada syarikat yang meningkat perniagannya seperti pada masa jualan mega/jualan cuti sekolah. Sudah tentu pada ketika itu, keuntungan yang dijana oleh syarikat dapat menarik pelabur untuk memiliki saham syarikat tersebut.

Berita-berita yang keluar di dada akhbar turut mempengaruhi prestasi saham syarikat. Jika keluar satu berita mengenai inovasi terbaru oleh sesuatu syarikat, maka sahamnya akan naik. Sebaliknya pula jika timbul berita/khabar angin mengatakan yang pengarah sesuatu syarikat adalah seorang perompak, tidak lama masa yang diambil untuk saham syarikat itu jatuh menjunam.

Tapi bagi pelabur biasa seperti kita ini, adalah sesuatu yang sangat rumit dari segi masa dan tenaga untuk mengambil kira semua faktor-faktor dan maklumat-maklumat ini dan kemudian menghasilkan satu keputusan samaada sesuatu saham itu patut dibeli atau tidak.

Lainlah macam syariakt-syarikat pelaburan yang sememangnya mempunyai pakar-pakar penganalisis maklumat yang digaji semata-mata untuk tugas itu. Sebenarnya tidak mustahil untuk pelabur-pelabur kecil seperti kita untuk turut mengaut keuntungan dalam pasaran saham. Syarat utama adalah usaha gigih yang berterusan dan dengan menggunakan kaedah yang betul.

Belajar Daripada Kesilapan

Dalam satu tinjauan pada tahun 1997, majoriti pelabur baru tidak tahu langsung bagaimana mereka memperoleh keuntungan daripada pelaburan mereka. Hanya apabila telah lama masa berlalu barulah mereka dapat mengenalpasti kesan usaha pelaburan mereka bedasarkan peningkatan atau pengurangan portfolio pelaburan mereka.Biasanya pelabur mahu disanjung atas kejayaan dalam pelaburan dan tidak rela bertanggunjawab atas kerugian yang mereka alami. Oleh sebab itu, pelabur yang overconfident cenderung untuk mendedahkan dirinya kepada terlampau banyak risiko berbanding tahap yang mampu ditampungnya. Kebiasaannya, pelabur yang bersifat overconfident selalunya akan berurusniaga secara keterlaluan, dan ini  akan menambahkan lagi ketidaktentuan dalam pasaran saham.


Overconfident tidak dapat menjadikan seseorang pelabur itu kaya raya dalam pelaburan, tetapi dalam proses untuk menjadi kaya raya, mereka menjadi terlalu overconfident! Jika pelabur yang bersifat overconfident berjaya dalam sesuatu urusniaga, selalunya ia disebabkan oleh nasib dan bukan disebabkan oleh skil pelaburannya. Dan jika pelabur overconfident ini menggunakan skil "nasib" mereka dan tiba-tiba pasaran berubah, mereka akan terjerumus ke dalam situasi yang sukar untuk mereka melepaskan diri dan seterusnya membawa kepada hasil pelaburan yang berkemungkinan gagal dengan teruk!


Orang kebanyakkan yang ingin melabur dan menjadi pelabur selalunya berurusniaga disebabkan oleh keyakinan yang mereka mempunyai maklumat yang boleh digunakan untuk menghasilkan keuntungan dalam sesuatu urusniaga. Tetapi apa yang mereka ada hanya "noise" atau maklumat sampingan yang dirasakan sebagai "hot tips". Mereka berurusniaga kerana dirasakan yang tindakan mereka itu boleh mendatangkan rasa bangga. Rasa bangga jika urusniaga mereka mengena. Tetapi bila apa yang diharapkan tidak tercapai, iaitu kerugian, rasa penyesalan akan timbul serta merta.

Rasa pedih apabila kerugian merupakan perasaan yang paling sukar untuk diterima berbanding sebaliknya, iaitu apabila dalam keuntungan selepas sesuatu urusniaga saham. Selalunya pelabur seboleh-bolehnya tidak mahu merasakan kepedihan menanggung rugi, dengan menjerumuskan dirinya ke dalam rosiko yang lebih tinggi lagi, dengan harapan bahawa dengan pengambilan risiko yang tinggi itu dapat membawa keuntungan padanya dan seterusnya mengelakkan dirinya daripada menanggung kerugian awal.


Bila pelabur merasakan dirinya pasti berada dalam keuntungan, dia merasakan yang dipatut meminimumkan risiko yang dihadapinya dengan menjual sahamnya awal-awal lagi. Dan bila pelabur merasakan dirinya dalam kerugian yang pasti, dia akan menjadi risk-taker dengan sewenang-wenangnya tanpa berfikir panjang.


Melihat dengan objektif keuntungan-keuntungan yang telah diperolehi memang mudah. Taetapi kebanyakkan orang langsung tidak memandang apatah lagi menganalisa kerugian-kerugian yang mereka telah buat.


Analisa yang dibuat terhadap tiap satu urusniaga merupakan satu alat yang paling berguna bagi setiap pelabur. Jangan takut untuk melihat kembali kesilapan-kesilapan yang telah anda buat yang membawa kerugian kepada anda. Walau seteruk mana sekalipun. Kesilapan yang terbesar adalah masih meneruskan sifat overconfident dalam setiap proses pelaburan dan membuat kesilapan-kesilapan yang sama berulang-ulang kali!


Analisa kembali setiap satu urusniaga saham anda dan lihat apa tindakan yang membuatkan anda memperoleh keuntungan dan apa tindakan yang mendatangkan kerugian kepada anda. Bila anda melihat kembali kesilapan yang anda buat, cari pattern atau kesilapan-kesilapan yang selalu anda lakukan yang anda tidak perasan yang anda sedang lakukan ketika itu. Kemudian tulis nota tentang kesilapan tersebut dan setkan rulees/peraturan untuk anda ikuti yang dapat mengelakkan kesilapan itu daripada berulang kembali.


Perlu diingat, mengakui dan mempelajari segala kesilapan yang telah anda lakukan adalah satu proses yang tepat dan terbaik untuk anda menjadi seorang pelabur yang lebih berjaya.