Rabu, 23 Mac 2011

Kenapa pasaran asyik turun naik?

Secara asasnya, pasaran bergerak turun naik disebabkan oleh penglibatan 2 pihak yang berlainan. Satu pihak membeli dan satu lagi menjual. Tapi, bukan semudah itu untuk kita memahami pergerakkan turun naiknya pasaan saham. Konsepnya mudah tapi mekanismnya rumit!

"A stock is only worth what someone thinks that is fair to pay for it!"

Maksud ayat di atas adalah, nilai sesuatu saham bergantung kepada persepsi orang ramai tentang harga yang sepatutnya dibayar untuk memilikinya. Selalunya nilai saham bergantung kepada keuntungan yang dijana oleh syarikat tersebut. Orang akan membayar lebih untuk saham syarikat jika syarikat dapat menjana keuntungan besar dalam perniagaannya.

Faktor lain yang turut mempengaruhi nilai sesuatu saham adalah kadar faedah (interest rate). Kadar faedah adalah kadar keuntungan yang kita bayar kepada bank jika kita meminjam atau kadar yang bank bayar kepada kita jika kita menyimpan.

Jika kadar faedah meningkat, nilai saham akan jatuh. Ini kerana jika orang ramai boleh buat duit dengan menyimpan dalam bank, atau membeli bon. Mereka merasakan yang mereka tidak patut mengambil risiko tinggi melabur dalam pasaran saham. Jika tiada permintaan, maka harga saham akan jatuh.

Faktor ekonomi turut mempengaruhi nilai saham. Jika banyak wang yang boleh dilaburkan ke atas syarikat-syarikat sebagai modal perkembangan perniagaan, maka saham syarikat akan turut naik.

Ada syarikat yang dipengaruhi oleh faktor masa. Iaitu dalam tempoh tertentu dalam satu tahun, ada syarikat yang meningkat perniagannya seperti pada masa jualan mega/jualan cuti sekolah. Sudah tentu pada ketika itu, keuntungan yang dijana oleh syarikat dapat menarik pelabur untuk memiliki saham syarikat tersebut.

Berita-berita yang keluar di dada akhbar turut mempengaruhi prestasi saham syarikat. Jika keluar satu berita mengenai inovasi terbaru oleh sesuatu syarikat, maka sahamnya akan naik. Sebaliknya pula jika timbul berita/khabar angin mengatakan yang pengarah sesuatu syarikat adalah seorang perompak, tidak lama masa yang diambil untuk saham syarikat itu jatuh menjunam.

Tapi bagi pelabur biasa seperti kita ini, adalah sesuatu yang sangat rumit dari segi masa dan tenaga untuk mengambil kira semua faktor-faktor dan maklumat-maklumat ini dan kemudian menghasilkan satu keputusan samaada sesuatu saham itu patut dibeli atau tidak.

Lainlah macam syariakt-syarikat pelaburan yang sememangnya mempunyai pakar-pakar penganalisis maklumat yang digaji semata-mata untuk tugas itu. Sebenarnya tidak mustahil untuk pelabur-pelabur kecil seperti kita untuk turut mengaut keuntungan dalam pasaran saham. Syarat utama adalah usaha gigih yang berterusan dan dengan menggunakan kaedah yang betul.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan